Baarle herdenkt 75 jaar bevrijding

In oktober is het 75 jaar geleden dat Baarle is bevrijd. Een strijd die 28 dagen heeft geduurd, door de onverwacht felle tegenstand van de Duitsers. Juist in Baarle, vanwege de strategische ligging van ons dorp. Dit jaar herdenken we dat de Eerste Poolse Pantserdivisie 75 jaar geleden Baarle bevrijdde van de Duitse bezetters. Op deze pagina vindt u een overzicht met evenementen in Baarle rond 75 jaar bevrijding.

September 2019 'De schoenen van Hunter'

In de maand september staat de maquette ‘De schoenen van Hunter’ in het bezoekerscentrum van Toerisme Baarle. De maquette vertelt een waargebeurd verhaal uit Ulicoten, dat zich 75 jaar geleden afspeelde. Benieuwd? Lees het verhaal op www.brabantremembers.com en bekijk het filmpje van Neel Oonincx (1932-2018) uit Ulicoten die het verhaal vertelt. http://bit.ly/32Dnpfg

21 september 2019: Wandeling op zoek naar sporen van WOII

Georganiseerd door Heemkundekring Amalia van Solms.

28 september 2019: Wandeling in de sporen van de Poolse bevrijders

Op deze wandeling van ongeveer 15 km volgen we de Polen op hun tocht naar Baarle, vanaf St. Jozef (Rijkevorsel) over Merksplas-Kolonie en Zondereigen. Kijk voor meer informatie op de website van Heemkundekring Amalia van Solms.

 

 

5 en 6 oktober 2019: Officiële herdenkingen

De stichting Herdenking Bevrijding Baarle organiseert jaarlijks de dodenherdenking. Dit jaar is dat op zaterdag 5 en zondag 6 oktober. Vanwege 75 jaar bevrijding herdenken we dit jaar met een uitgebreider programma. 

Op zaterdag 5 oktober 2019 herdenken we met korte plechtigheden op de kerkhoven in Ulicoten, Baarle-Nassau, Zondereigen en bij het monumentje op de Hoogstratensebaan de omgekomen geallieerde militairen. Op het kerkhof van Baarle-Hertog brengen we eer aan Miet Pauw en de oud-strijders. 

Zondag 6 oktober staat het eerbetoon aan onze Poolse bevrijders, onze gefusilleerden en de omgekomen Baarlenaren in dienst van het vaderland centraal.

Bekijk hier het programma van beide dagen.

 

 

27 oktober 2019: 'Polenfietstocht'

Een activiteit die Heemkundekring Amalia van Solms samen Toerisme Baarle en Toerisme Provincie Antwerpen in het kader van 75 jaar Bevrijding Baarle organiseert. Kijk voor meer informatie op de website van Heemkundekring Amalia van Solms. 

31 oktober 2019: Vertoning documentaires

"Vrij gevochten"
 “Vrij gevochten”, een documentaire van Kees Wouters, vertelt het verhaal over de geallieerde opmars naar Breda in oktober 1944. Negen boeren vertellen over de Duitse bezetting van hun dorpen en de daaropvolgende bevrijding door Poolse troepen. Hun boerderijen werden in brand geschoten, hun vee kwam om in de vlammen en zelfs na de bevrijding, toen alles voorbij leek, bleef de dreiging van dood en vernietiging bestaan.

"De schoenen van Hunter"
Ulicoten bij Baarle-Nassau lag bijna een maand in de frontlinie. Op 13 oktober 1944 vonden er een vuurgevecht en een luchtaanval plaats. De volgende ochtend waagde de twaalfjarige zoon, Neel, zich naar buiten. In de korte documentaire “De schoenen van Hunter” vertelt hij over zijn eerste confrontatie met de gruwel van de oorlog.

Miet Pauw
Fons Cornelissen, ereburgemeester van Baarle-Hertog en zoon van verzetsheldin Miet Pauw, vertelt in deze korte documentaire het levensverhaal van zijn moeder en haar rol in beide Wereldoorlogen.

Veteraan Salewicsz
De Poolse veteraan Salewicsz beleeft intens een herdenkingsmoment. De film, die zijn zoon kort zal toelichten, geeft hiervan een bijzonder indrukwekkend beeld.

Tijd: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
Locatie: Cultureel Centrum, Pastoor de Katerstraat 7, Baarle-Hertog
Inschrijven: Toegang gratis

Themanummer ’75 jaar bevrijding’: verhalen uit Baarle over WOII

Heemkundekring Amalia van Solms maakte een themanummer ’75 jaar bevrijding Baarle’ van hun tijdschrift ‘van Wirskaante’. Vol met lokale verhalen over WOII en de bevrijding. Kijk voor meer informatie op de website van Heemkundekring Amalia van Solms.