Aanvraag laadpaal elektrische auto

Het aantal elektrische auto's in Nederland stijgt hard. Dat is positief, want elektrisch rijden is beduidend duurzamer dan rijden op benzine of diesel. Daarom plaatst de combinatie Vattenfall-Heijmans in opdracht van de provincie 2500 nieuwe laadpunten in de provincies Brabant en Limburg. Onze gemeente neemt deel aan dit project. Alle laadpunten worden voorzien van 100% windenergie uit 1 van Vattenfalls windparken in Nederland. Door elektrisch te rijden draagt u dus bij aan een schonere en stillere omgeving.

Een openbare laadpaal aanvragen

In onze gemeente plaatsen we de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen. Bij openbare laadpalen van onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge laadt u altijd 100% uit wind opgewekte stroom van Nederlandse windmolens van Vattenfall.

Heeft u een elektrische auto, maar geen eigen terrein voor een laadpunt of is er nog geen laadpaal bij u in de buurt? Vraag uw laadpaal dan hier aan. Die laadpaal kost u niets, u betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Kijk op de website van Vattenfall InCharge voor meer informatie over het opladen van uw elektrische auto in de openbare ruimte.

Een laadpas aanvragen

Om de openbare laadpalen in onze en andere gemeenten te gebruiken hebt u een laadpas nodig.

Op internet vindt u diverse aanbieders.

Snel laadpalen in de buurt vinden

Kijk op www.oplaadpunten.nl. Ook zijn er allerlei apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge app aan. Daarin vindt u alle openbare laadpalen. Ook ziet u of een laadpaal vrij is en rijdt u er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie. U downloadt de app hier.

Antwoorden op veel gestelde vragen

Wat kost een openbare laadpaal?

Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Wordt het mijn eigen laadpaal?

Nee. De laadpaal is openbaar en voor iedereen te gebruiken.

Wie bepaalt of er een laadpaal komt?

Dat doen wij samen met onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge. In onze gemeente plaatsen we de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen. Samen met Vattenfall InCharge bepalen we waar een laadpaal komt. We letten er vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn.

Hoe wordt de locatie van de laadpaal bepaald?

Samen met Vattenfall InCharge en de informatie van de netbeheerder bepalen we de locaties.

Wat moet ik doen bij een storing op een openbare laadpaal?

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?

Er kunnen 2 elektrische auto’s tegelijkertijd laden.

Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?

We reserveren 2 parkeervakken bij de laadpaal.

Welke laadpalen worden geplaatst?

De Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW.

Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden.

Ook hangt de werkelijke snelheid waarmee u gaat laden af van de bezetting van de laadpaal:

  • Als er 1 3-fase auto laadt dan krijgt die 3x 16 Ampère
  • Als er 2 3-fase auto's laden krijgen ze ieder 3x 12 Ampère
  • Als er 1 1-fase auto laadt dan krijgt die 1x 16 Ampère
  • Als er 2 1-fase auto's laden krijgen ze ook ieder 1x 16 Ampère

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

Wat kan ik doen als de laadpaal vaak bezet is?

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge app. De functionaliteit om dit te melden is eind 2020 beschikbaar. Totdat de functionaliteit af is maakt u uw vraag kenbaar door een plaatsingsverzoek in te dienen via de website van Vattenfall InCharge.

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe laadpalen in mijn omgeving?

Via de openbare kaart blijft u op de hoogte van laadpalen die in ontwikkeling zijn. Zo weet u al voordat de laadpalen er staan waar er laadpalen gaan komen. Uiteraard ziet u hier ook de laadpalen staan waar u al gebruik van kan maken.