Corona: Veel gestelde vragen

In Baarle moeten we in deze coronatijd rekening houden met verschillen tussen de Nederlandse en de Belgische maatregelen. We hebben te maken met verschillende maatregelen en dat heeft de nodige consequenties voor ons als dorp. Wat betekent dit voor de dorpskern Baarle, waar stukjes België en Nederland elkaar afwisselen? En voor Castelré, dat dichtbij Minderhout en Hoogstraten ligt? Hieronder vindt u wellicht het antwoord bij de veel gestelde vragen.

Hoe zit het nu met de maatregelen in Baarle-Nassau waar stukjes België in Nederland liggen?

Op Nederlands grondgebied gelden de Nederlandse maatregelen en op Belgisch grondgebied gelden de Belgische maatregelen. Dit betekent inderdaad dat er dus twee regimes gelden in Baarle.

De burgemeesters van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog pleiten op diverse niveaus aan weerszijden voor aandacht voor de bijzondere enclavesituatie. Helaas ontkomen we er niet aan dat we de nationale maatregelen dienen te volgen.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie over de Nederlandse maatregelen. Via de website van de Belgische federale overheid leest u over de Belgische maatregelen

Ik woon in Baarle-Nassau, mag ik nog wel winkelen in Baarle-Hertog?

Ja, wel op voorwaarde dat het soort winkel dat u bezoekt ook in Nederland open mag zijn (zoals de bakker). U heeft dan wel een verklaring op eer nodig. U mag geen winkels bezoeken die in Nederland gesloten moeten zijn, zoals een kleding- of schoenenwinkel.

Wat is een verklaring op eer?

Dat is een schriftelijk formulier waarvoor een model online staat en dat gekoppeld wordt aan uw Passenger Locator Form (PLF).

Ik woon in Castelré, mag ik naar Hoogstraten of Minderhout?

U kunt gewoon naar Hoogstraten of Minderhout voor essentiële verplaatsingen. Houdt u zich dan wel aan de Belgische maatregelen. U dient wel in het bezit te zijn van een ingevulde verklaring op eer.

Mag ik op bezoek bij een bekende in Baarle-Hertog? En mag ik iemand uit Baarle-Hertog ontvangen?

Nee, u mag niet bij elkaar op bezoek. Er zijn een aantal uitzonderingen.

Is de milieustraat geopend?

De milieustraat in Baarle is geopend en toegankelijk voor inwoners van de gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam. Hiervoor is GEEN verklaring op eer nodig. Volg ter plaatse de aanwijzingen op van de medewerkers. Neem wel een mondkapje mee.

Ik ben onder behandeling bij een Belgisch ziekenhuis, mag ik daar nog naartoe?

Ja, u mag naar België voor medische behandeling. Dat geldt als essentiële verplaatsing. Hiervoor dient u wel een verklaring op eer bij u te dragen.

Ik woon in Baarle-Nassau, mag ik nog tanken in Baarle-Hertog?

Ja, dat mag. U dient wel een verklaring op eer bij u te dragen.

Waar vind ik actuele informatie over Baarle-Hertog en het coronavirus?

Meer weten over de maatregelen in Baarle-Hertog? Kijk dan op www.baarle-hertog.be.

Waar vind ik actuele informatie over het Belgische reisverbod dat geldt tot 1 maart 2021?

Op de website van gemeente Baarle-Hertog vindt u de meest actuele informatie over het reisverbod. Heeft u een andere vraag over het coronavirus waarop het antwoord via de websites van de Nederlandse en Belgische nationale overheid niet te vinden is? Dan kunt u deze altijd aan ons stellen via info@baarlenassau.nl.