Collectieve Zorgverzekering voor de Minima (CZM)

Heeft u een laag inkomen en hoge medische kosten door bijvoorbeeld een chronische ziekte of een handicap? En wilt u voor minder kosten toch uitgebreid verzekerd zijn? Dan kunt u gebruik maken van de Collectieve Zorgverzekering voor Minima die de gemeente samen met zorgverzekeraars CZ en VGZ aanbiedt. 

Ga voor het afsluiten van een collectieve zorgverzekering naar gezondverzekerd.nl

Hoe werkt het?

Wij betalen een deel van de premie van uw zorgverzekering en u profiteert van vele extra’s. De Collectieve Zorgverzekering voor Minima bestaat uit een basisverzekering en verschillende aanvullende verzekeringen. Zo kiest u altijd zelf de zorg die het beste bij u past. U stapt makkelijk en snel over via www.gezondverzekerd.nl.

Let op: vanaf 2020 alleen voor de laagste inkomens!

De Collectieve Zorgverzekering voor Minima is er in 2020 alleen nog voor mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. In de tabel (PDF, 30 kb)  kunt u, op basis van uw netto inkomen, zien of u mee kunt doen. 

Heeft u eerder een Collectieve Zorgverzekering afgesloten, maar is uw inkomen (ondertussen) hoger dan 110% van de bijstandsnorm, dan wordt uw zorgverzekering vanaf 1 januari omgezet naar een vergelijkbare ‘normale’ zorgverzekering van CZ of VGZ. U blijft gewoon goed verzekerd, maar u gaat meer betalen. Dit komt door twee redenen. Ten eerste krijgt u geen korting meer van de verzekeraar en ten tweede heeft u geen recht meer op de bijdrage van de gemeente.

Belangrijk: de Collectieve Zorgverzekering voor Minima wordt volgend jaar duurder

Is uw inkomen lager dan 110% van het sociaal minimum en blijft u verzekerd via de Collectieve Zorgverzekering voor Minima? Dan verandert er iets voor u. CZ geen namelijk geen korting meer op de basisverzekering vanaf januari. En VGZ geeft vanaf 1 januari minder korting. Omdat u geen korting meer krijgt van de zorgverzekeraar, gaat uw verzekeringspremie omhoog en moet u meer betalen. Daarom hebben we besloten de maandelijkse vergoeding te verhogen. Het bedrag dat u dan uiteindelijk nog moet gaan betalen aan verzekeringspremie rekent u uit op www.gezondverzekerd.nl. Krijgt u zorgtoeslag van de Belastingdienst, dan is deze hierbij nog niet meegerekend.

Wilt u uw zorgverzekering veranderen?

  • Overstappen kunt u makkelijk en snel regelen. Meld u aan en kies vóór 1 januari 2020 via www.gezondverzekerd.nl. CZ of VGZ regelt dan voor u de opzegging van uw de verzekering die u nu heeft.
  • Heeft u al een Collectieve Zorgverzekering voor Minima via de gemeente, maar wilt u de aanvullende verzekering veranderen? Ook dit kan via www.gezondverzekerd.nl.
  • Heeft u een Collectieve Zorgverzekering voor Minima, maar wilt u overstappen naar een ‘gewone’ verzekering? Dit kan tot 1 januari 2020. Uw nieuwe verzekeraar regelt dan de opzegging bij CZ of VGZ.

Vragen?

Heeft u vragen of u (nog) voor de Collectieve Zorgverzekering in aanmerking komt of heeft u hulp nodig bij het aanmelden voor de verzekering? Maak dan een afspraak met een inkomensconsulent. Dit kan telefonisch via 14 013 of per e-mail via sociaaldomein@abg.nl. U kunt ook binnenlopen bij het loket voor het sociaal domein in het gemeentehuis (Singel 1, Baarle Nassau). Dit kan op vrijdag van 9.00-12.30 uur. 

Heeft u vragen over de basisverzekeringen of de aanvullende verzekeringen van VGZ of CZ?