Graafwerkzaamheden voor kabels en/of leidingen in de openbare ruimte

Gaat u graven in de openbare ruimte voor het leggen van kabels en/of leidingen? Dan moet u dit de gemeente laten weten. Dit is verplicht volgens de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren.

Hoe werkt het?

Hoe meld ik als netbeheerder graafwerkzaamheden aan bij de gemeente?

Als netbeheerder bent u verplicht om alle graafwerkzaamheden te melden bij de gemeente. De lengte en de prioriteit van de graafwerkzaamheden bepaalt hoe u de werkzaamheden moet aanmelden of aanvragen.

  • Graafwerkzaamheden met een lengte van minder dan 25 m¹ meldt u aan met het meldingsformulier (PDF, 44 kb) . Dit doet u uiterlijk drie werkdagen voordat u start met de werkzaamheden.
  • Als u vanwege een storing direct moet graven. Dan vult u het meldingsformulier (PDF, 44 kb)  in en stuurt dit binnen 48 uur door aan de gemeente.
  • Als u meer dan 25 m¹ moet graven in openbaar gebied bent u verplicht om het instemmingsformulier (PDF, 46 kb)  in te vullen. Het instemmingsformulier met de verplichte bijlagen moet acht weken voor de geplande start van de werkzaamheden bij de gemeente binnen zijn.

Met welke wetgeving heb ik te maken?

Wat is de gemeentelijke wetgeving?

De gemeente heeft de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren opgesteld. In deze verordening staat hoe u op welke manier de graafwerkzaamheden kan aanvragen of melden. De gemeente vraagt leges om een instemmingsaanvraag in behandeling te nemen. De leges zijn gebaseerd op de legesverordening.

Wat is de landelijke wetgeving?

Er is een landelijke wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten. In deze wet is bepaald dat netbeheerders hun netwerken moeten registreren bij het kadaster. In deze wet is ook bepaald dat iemand die graaft in openbaar gebied eerst een graafmelding moet doen bij het kadaster. Dit is verplicht om te zorgen dat degene die graaft bekend is met de kabels en leidingen die in de grond aanwezig zijn. Door deze werkwijze en voorbereiding voorkomt u graafschade aan kabels en leidingen.