Baarle-Nassau eindigt in top 10 van NK Tegelwippen

16 november 2023

Baarle-Nassau deed dit jaar voor het eerst mee aan NK Tegelwippen. Een wedstrijd tussen 172 gemeenten in het vervangen van tegels door groen. Baarle-Nassau eindigde op de 9e plaats van de 106 gemeenten in de categorie kleine gemeenten.

660 m2 groener

In Baarle-Nassau zijn in totaal 7323 tegels vervangen door gras, bloemen, struiken en bomen. Dat is in totaal ruim 660 m2! De tegeltaxi, die ruim 20 keer werd besteld, bleek een groot succes. Ook de subsidieregeling Klimaatbestendig Baarle-Nassau droeg eraan bij dat heel wat tuinen er nu groener uit zien.

Openbare ruimte

De gemeente werkt in de openbare ruimte ook aan meer groen. In de Zandakker is de stenen parkeerplaats vervangen door meer groen en grasbetontegels. En bij de vernieuwing van het weggedeelte tussen het Sint Annaplein en de Alphenseweg is 280m2 extra groen aangelegd.

Trots op dit debuut

Wethouder Janneke van de Laak (duurzaamheid): "We zijn ontzettend trots dat we in de top 10 eindigen, zeker omdat het ons debuut is. Het laat zien dat inwoners onze inspanningen om de gemeente groener te maken, waarderen. Het wippen van tegels en vervangen door groen helpt om onze gemeente beter bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden zoals hitte en hevige regenval. Daarnaast draagt het bij aan de biodiversiteit."

Door de positieve resultaten en ervaringen van dit jaar, is de gemeente van plan om volgend jaar van maart tot en met oktober 2024 weer mee te doen.

82 voetbalvelden

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen 2023, zijn in heel het land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record. In totaal zijn 4.548.466 tegels gewipt, oftewel 413.000 m². Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij. Arnhem, Vlaardingen en Halderberge gingen er met de gouden schep vandoor. Zij wipten de meeste tegels per inwoner.