Doe mee aan de Bijenlandschap fotowedstrijd 2023

11 mei 2023

Van 13 mei tot 11 juni kan iedereen meedoen aan de Bijenlandschap fotowedstrijd. Stuur uw mooiste foto’s van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap in. U heeft dan de kans om een prijs te winnen. Doet u mee? U stelt de ingezonden foto’s beschikbaar aan de bijenlandschappen. Zij gebruiken de foto’s dan in berichten over bijen. Zo steunt u op een leuke en waardevolle manier het werk dat deze organisatie doet voor bijen en bestuivers.

Wethouder Janneke van de Laak: “ In het buitengebied maaien we minder vaak. Dat zorgt voor meer bloemen en planten in de berm. Bij de aanleg van groen kijken we of we planten of struiken kunnen planten die nuttig zijn voor bijen en bestuivers. In uw eigen tuin hebt u wellicht een mooie fruitboom waar bijen op afkomen. Kortom genoeg mooie plekjes om een leuke foto te maken. U doet toch ook mee!”

De bij heeft het moeilijk. Daarom ook zaaien we in het buitengebied op verschillende plekken stukjes grond in met bloemen en bloeiende struiken. Elk jaar voegen we weer stukjes groen toe. In het buitengebied maaien we de bermen minder vaak. Dat zorgt voor meer bloeiende planten in de berm. Zo vinden bijen voedsel en hebben er ook een plekje om te schuilen als dat nodig is. Kortom in onze gemeente zijn heel veel leuke plekjes waar bijen komen. Misschien ziet u ze ook in uw eigen tuin. Maak er een leuke foto van en doe mee!”

Belangrijk voor ons voedsel

Onze gemeente is aangesloten bij Bijenlandschap West-Brabant. In West-Brabant werken onder andere gemeenten, waterschap, natuurbeheerders, bedrijven, agrarische natuurverenigingen, kabel- en leidingbedrijven en vrijwilligersorganisaties samen aan een sterk en aaneengesloten leefgebied voor bijen (honingbijen en wilde bijen) en andere bestuivers. Het blijven bestaan van vele soorten bijen en bestuivers staat onder druk. Deze insecten zijn heel belangrijk voor ons voedsel en veel verschillende dieren en planten.

Informatie

Meer weten over de fotowedstrijd? Kijk vanaf 13 mei op bijenlandschap.nl en bijenlandschapwestbrabant.nl. U kunt hier uw mooiste foto’s uploaden en delen via de sociale media.