Gemeente Baarle-Nassau doet mee aan NK Tegelwippen

06 maart 2023

Gemeente Baarle-Nassau doet dit jaar voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen van 21 maart tot 31 oktober. Het doel is om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen in de strijd tegen verstening en klimaatverandering. Zo wil de gemeente inwoners stimuleren hun tuin te vergroenen en ze bewust maken van het belang van een groene leefomgeving.

Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd tussen gemeenten om zoveel mogelijk tegels te wippen. Hierbij gaat het niet alleen om de competitie, maar het heeft een hogere gemeenschappelijke ambitie. Door het vervangen van tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, maken we Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! Dat is nodig vanwege het veranderende klimaat, de hevige regenbuien en de lange periodes van hitte en droogte.

Samen vergroenen

Wethouder duurzaamheid van de gemeente Baarle-Nassau, Janneke van de Laak, is erg enthousiast: "We willen als gemeente Baarle-Nassau ons steentje bijdragen aan een groenere en duurzamere omgeving om de effecten van klimaatverandering zoals droogte een hitte te beperken. Met de deelname aan het NK Tegelwippen hopen we inwoners, te inspireren om ook hun tuin te vergroenen en bij te dragen aan een betere en gezondere leefomgeving. Een schoon en gezond klimaat en groene leefomgeving, vraagt iets van ons allemaal maar levert ook ons allemaal wat op"

Tegeltaxi en korting op planten

Om deelname aan het NK Tegelwippen zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op. Zo komt er een tegeltaxi, die gratis tegels en wit zand ophaalt bij inwoners thuis. In ruil daarvoor ontvangen inwoners tuinaarde voor de nieuwe beplanting. Daarnaast ontvangen inwoners die deelnemen korting voor de aanschaf van planten.

Eerste m2

Op 21 maart gaat wethouder Janneke van de Laak de eerste m2 tegels vervangen door groen. Heeft u een geschikte plek in uw voor- of achtertuin? Laat het ons weten door een mail te sturen naar: duurzaamheid@abg.nl. Meer informatie: www.baarle-nassau.nl/nktegelwippen