Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Stand van zaken bestrijden stankoverlast Baarle-Nassau

17 februari 2017

Vanaf eind 2016 is er regelmatig sprake geweest van stankoverlast in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. De oorzaak was een mestput verontreinigd met oplosmiddelen ten zuidoosten van Baarle-Nassau.

De stal is de afgelopen twee weken geheel gereinigd. Het betrof aanvullende werkzaamheden aansluitend op het verwijderen van de met oplosmiddelen- verontreinigde mest afgelopen januari. Omdat de geuroverlast hierna bleef, zijn in overleg met de ondernemer alle kelders geheel gereinigd en ingeschuimd met ontsmettingsmiddel. Aansluitend zijn ook de wanden en isolatieplaten aan de binnenzijde ontsmet en ingespoten met een middel om de geur te neutraliseren. De muren van de stal zijn zowel aan de binnen- als buitenzijde hiermee behandeld.

Op donderdag 16 februari 2017 is door de gemeente en de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant geconstateerd dat alle aanvullende werkzaamheden naar behoren zijn uitgevoerd. Door de stal voldoende te ventileren is de verwachting dat de geur op den duur nog verder zal gaan afnemen. Tot dat moment blijft het mogelijk dat er geurhinder kan blijven optreden. Dit is echter sterk afhankelijk van de windrichting en temperatuur. Toezichthouders van de Omgevingsdienst blijven de situatie in de komende tijd nauwlettend in de gaten houden. Bij toenemende geurklachten zal in overleg met de ondernemer wederom delen van de stal worden ingespoten met het middel om de geur te neutraliseren.