Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

ABG-gemeenten gaan voor duurzame energieopwekking

03 november 2017

De gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen en de Coöperatie Duurzame Energieketen De Baronie (CDEB) gaan samenwerken om meer duurzame energie op te wekken. Duurzame energie is energie die niet opraakt, zoals wind, zon, water en ook biomassa. De drie betrokken wethouders en een vertegenwoordiger van de coöperatie tekenden daarvoor een overeenkomst.

Al het (snoei-)hout dat vrijkomt bij het onderhouden en snoeien van de bomen gaan de drie gemeenten gebruiken. Deze biomassa kan worden omgezet in duurzame energie. Biomassa vervangt zo (een deel van) van de fossiele brandstof.

CDEB levert biomassa aan boeren uit de drie gemeenten, die een biomassakachel hebben.

De samenwerking is nu voor het komende jaar vastgelegd. CDEB en gemeenten willen een samenwerking voor meerdere jaren aangaan. De wethouders Ad van de Heijning (Alphen-Chaam), Jan Vermeer (Baarle-Nassau) en Ariane Zwarts (Gilze en Rijen) zijn erg blij met de overeenkomst. “We geven op deze manier invulling aan onze gemeentelijke klimaat- en energiedoelstellingen. Bovendien zien we hier ook het voordeel van onze ambtelijke samenwerking”, aldus de drie wethouders.