Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Wat doet u als een onbekende bij u thuis aanbelt?

26 januari 2018

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Met acht eenvoudige tips kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc.

Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!

Doe altijd aangifte als u slachtoffer bent geworden van een babbeltruc. Alleen dan kan de politie de daders opsporen. U kunt op twee manieren aangifte doen:

  • Maak een afspraak via telefoonnummer 0900 – 8844.
  • Doe aangifte via internet. Ga hiervoor naar www.politie.nl/aangifte.

Vindt u uw bezoeker verdacht? Bel 112.

Bel 112 als u de persoon aan uw deur verdacht vindt. Blijf rustig en neem vooral geen risico’s. Schrijf op hoe de verdachte eruit ziet. Heeft de persoon een auto bij zich? Schrijf dan ook het kenteken op.

Meer informatie?

Ga voor meer informatie naar www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc. Hier vindt u nog meer tips om te voorkomen dat u slachtoffer van een babbeltruc wordt.

Acht tips om diefstal door een babbeltruc te voorkomen

  1. Kijk voor u uw deur open doet eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.
  4. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
  5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  6. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
  7. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs. Zij maken van tevoren een afspraak.
  8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.