Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

ZLTO, CDEB en gemeente gaan samen verduurzamen

27 februari 2018

Ton van Korven (projectleider ZLTO), wethouder Vermeer (gemeente Baarle-Nassau), Rudi Antens, (voorzitter CDEB) ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst.(Foto: Erwin Goossens)

De gemeente Baarle-Nassau heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met ZLTO en Coƶperatie Duurzame Energie De Baronie (CDEB). Samen gaan zij aan de slag om binnen de  gemeente Baarle-Nassau bij agrarische bedrijven, producten uit de gemeente (zoals snoeiafval) te gebruiken om energie op te wekken. Hiermee levert de gemeente een bijdrage aan het verder verduurzamen van de gemeente Baarle-Nassau.

De drie partijen breiden de samenwerking uit met de volgende activiteiten:

  1. Stimuleren van erfbeplanting bij agrarische bedrijven;
  2. Kennis en ervaringen delen tussen ZLTO, CDEB en de gemeente
  3. Demonstratiebijeenkomsten houden in de gemeente rondom het thema erfbeplanting
  4. Kijken naar andere vormen van duurzame energieopwekking in de gemeente Baarle-Nassau.

Pas heeft ZLTO een Europese subsidie ontvangen. Zij gebruiken die om de doelstellingen van CDEB te realiseren. De gemeente Baarle-Nassau ondersteunt dit initiatief en betaalt mee. Het zorgt er mede voor dat de gemeente haar duurzaamheidsdoelstellingen haalt.

Eind vorig jaar tekenden CDEB en de gemeente al een samenwerkingsovereenkomst om ervoor te zorgen dat er meer duurzame energie opgewekt wordt in de regio. Ze maakten samen de afspraak dat de gemeente al het zuivere snoeihout dat vrijkomt bij het onderhouden van bomen, voor het CDEB is. Zij geven deze biomassa aan boeren uit de gemeente die een biomassakachel hebben.  ZLTO ondersteunt en adviseert initiatieven zoals CDEB.