Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Aanhoudende warmte en droogte

10 juli 2018

Het is al een paar weken warm en erg droog. Volgens het KNMI komt daar voorlopig weinig verandering in. Hierdoor is er een grotere kans op brand in de natuur en moeten we zorgvuldig omgaan met water. Ook moeten we in deze periode extra goed voor onszelf en onze medemensen zorgen. De onderstaande tips helpen daarbij.

Invloed warmte op de mens

Vooral bij kinderen, ouderen en chronisch zieken kan de aanhoudende warmte voor problemen zorgen. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken en je niet te veel in te spannen. Tussen 12.00 en 16.00 uur is de temperatuur het hoogst. Blijf zo veel mogelijk binnen en bedek ramen om de warmte buiten te houden.

Gebruik van drinkwater

Als het lang warm is gebruiken we meer water. Er is voldoende drinkwater beschikbaar, maar de waterschappen adviseren wel om zo min mogelijk te gebruiken en bijvoorbeeld nu niet je tuin te besproeien. Dit voorkomt drukverlies en ijzerdeeltjes in de leidingen. Deze ijzerdeeltjes hebben overigens geen invloed op de waterkwaliteit maar geven het water wel een bruine kleur.

Kwaliteit van het oppervlaktewater

Bij stralend zomerweer is het verleidelijk een duik te nemen in plassen en meren. Als het lang warm is vormen deze wateren echter een bron van ziekteverwekkers. Dit kan verschillende ziektes met lichamelijke klachten veroorzaken. Het advies is om alleen te zwemmen in water dat is aangewezen als zwemwater.

Kans op natuurbranden

Door de droogte, hoge temperaturen en soms harde wind is het risico op natuurbrand hoog. Een kleine brand kan dan al snel uitbreiden en onbeheersbaar worden. Geniet van de prachtige bossen en heide in onze regio, maar ben daarbij extra alert en gebruik je gezonde verstand. Een kampvuur maken en barbecue├źn in de natuur is verboden. Gooi sigaretten en glas weg in een afvalbak of neem het mee terug naar huis. Parkeer je auto niet op bospaden zodat de brandweer snel bij het vuur kan komen.

Bel bij een beginnend brandje direct 112 en geef door waar je bent. Blijf weg van het vuur en de rook en help andere mensen hierbij. Kijk hier voor meer informatie.