Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

CJG Breda start nieuwe cursus vrijwilligers

22 augustus 2018

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Breda ondersteunt ouders en jeugd bij het opvoeden en opgroeien in de gemeenten Breda, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. Dit doen we samen met zo’n 120 vrijwilligers. Wil jij graag iets voor een andere ouder of jongere betekenen? Dan is vrijwilligerswerk bij CJG Breda vast iets voor jou. In oktober start een nieuwe cursus voor ‘CJG-vrijwilligers gezinnen’ en ‘CJG-vrijwilligers jeugd’.

Gezinnen kunnen soms om allerlei redenen tijdelijk extra ondersteuning gebruiken. CJG Breda traint en begeleidt vrijwilligers om steun te kunnen bieden vanuit hun eigen ervaring. Als vrijwilliger is het belangrijk dat je tijd hebt om te luisteren, een steuntje in de rug te geven en om een vertrouwensrelatie op te bouwen met het gezin waar je thuis komt. Dingen die goed gaan, benadruk je en je gaat uit van de kracht van het gezin. In deze  cursus leer je hoe je de ander in zijn of haar eigen kracht kan zetten en leer je om ‘op je handen te zitten’.  Je lost namelijk niet de problemen voor de ander op, maar je helpt de ander om dit zelf te doen. Je toetst je eigen opvoedideeën en – ervaringen aan de uitgangspunten van positief opvoeden. Je leert ze toe te passen, zodat je de ander een steuntje in de rug kunt bieden in zijn opvoedsituatie.

Jongerenmaatje
Ook jongeren kunnen wel eens wat ondersteuning gebruiken. Bijvoorbeeld als er ‘gedoe’ is thuis, of op school. Als maatje wordt je één-op-één gekoppeld aan een jongere, die op bepaalde punten in het leven even wat steun nodig heeft. Het kan gaan om het bieden van emotionele steun, hulp bij zelfstandig wonen, of bijvoorbeeld het aangaan van sociale contacten. Ook als jongerenmaatje los je niet de problemen voor de ander op, maar help je de ander deze zelf aan te pakken.

Professionele begeleiding
Als CJG-vrijwilliger sta je er niet alleen voor. Naast de cursus bieden we je professionele begeleiding en deskundigheidsbevordering. Ook organiseren we regelmatig themabijeenkomsten over allerlei interessante onderwerpen waar je jouw ervaringen kunt delen met andere vrijwilligers.

Data cursussen
De cursus voor CJG-vrijwilliger bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uur. De eerste bijeenkomsten vormen de basiscursus en worden aan jongerenmaatjes én aan vrijwilligers, die opvoedondersteuning bieden, samen gegeven. De laatste bijeenkomst wordt apart georganiseerd.
De bijeenkomsten zijn op: maandag 8, 22 en 29 oktober van 19:30 tot 21:30 uur bij Social Work Breda, Lelystraat 4 in Breda.

Informatie en aanmelden
Heb je interesse? Meld je dan aan. Dit doe je door een mail te sturen naar: vrijwilligers@cjgbreda.nl.

Voor meer informatie over onze werkwijze kun je ook kijken op: www.cjgbreda.nl/basiscursus-vrijwilliger-gezin.