Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

GFT Wat doe je ermee?

02 april 2019

In 2019 delen wij praktische tips over hoe u makkelijker uw GFT kunt scheiden en afval kunt voorkomen. Nog teveel etensresten, groente- en fruitresten zitten namelijk in ons restafval. Dat is jammer, want dit zijn waardevolle grondstoffen. Volg Facebook of Twitter of lees de infopagina van de gemeente in Ons Weekblad.

Voedselverspilling terugdringen en GFT apart houden

Zo’n dertien procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de restafvalcontainer. Dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. De oorzaken van voedselverspilling zijn verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. Uit analyses blijkt dat huishoudens niet alleen ongebruikt voedsel weggooien in de restafvalcontainer, maar ook schillen, stronken, kaaskorsten, eierschalen, koffiedik, theeresten en vlees- en visresten. Groente- en fruitafval dat dus niet terecht komt in de GFT-container, maar via de restafvalcontainer in de verbrandingsoven. Dit terwijl van GFT juist biogas en compost kan worden gemaakt.

Makkelijker scheiden met praktische tips

De meeste mensen willen best afval scheiden en wíllen ook geen voedsel verspillen. En de meeste mensen weten het belang hiervan voor het milieu én de eigen portemonnee. Daarom helpen we u met de tips om geen voedsel te verspillen en GFT goed te scheiden. Ook vragen we u om úw tips te delen. Met ‘GFT, wat doe jij ermee?’ wil de gemeente zo de totale hoeveelheid afval terug dringen en meer recyclen.

Deze campagne is een samenwerking met de andere gemeenten in de regio ‘Hart van Brabant’ en de gemeente Baarle-Nassau.

Tip 1

Gebruik een bakje op het aanrecht voor uw GFT-afval. Dan hoeft u niet voor iedere bananenschil naar buiten in deze kou. Zo maakt u GFT scheiden makkelijker voor uzelf. Een klein bakje op het aanrecht zorgt ervoor dat u uw GFT niet in de prullenbak gooit. Er zitten nog teveel etensresten, groente- en fruitresten in ons restafval. Dat is jammer, want dit zijn waardevolle grondstoffen. Wat doet u met uw GFT om scheiden makkelijker te maken?

Nu al alle tips bekijken?

Wilt u nu al alle tips bekijken? Ga dan naar www.baarle-nassau.nl/gft