19 oktober: Dag van de Trage weg in Baarle-Grens

15 oktober 2019
Wandelen langs uniek spoorverleden op de grens van Nederland en België

Op 19 oktober is de Dag van de Trage weg. Een initiatief om mooie, vergeten wegen weer toegankelijk te maken voor iedereen. Heemkundekring Amalia van Solms organiseert dit jaar een Dag van de Trage weg in Baarle-Grens, omdat hier een ‘Trage weg’ langs het unieke spoorverleden is toegevoegd aan het regionale wandelroutenetwerk. Wandelt u mee?

De dag start met een uitleg Harry Benschop van de Heemkundekring en wethouder Nico Sommen over Trage wegen op de grens en de uitbreiding van het regionaal wandelroutenetwerk. Daarna volgt een wandeling van ongeveer 1,5 uur met uitleg over het spoorverleden. Een aantal paden is onlangs weer helemaal opgeschoond door Natuurwerk. Dat geeft een mooi zicht op wat eens één van de grootste stations van Nederland was.

Vertrekpunt

Verzamelen voor de Dag van de Trage Weg in Baarle-Grens: zaterdag 19 oktober om 14.00 uur bij Het Spoorhuis, Grensweg 28 in Baarle-Grens (langs het fietspad van het Bels Lijntje). Aanmelden is niet nodig. Na afloop van de wandeling staat er rond half vier voor de wandelaars een drankje klaar. U kunt ook enkele wandelfolders én een mooie tekening van het emplacement in zijn gloriedagen meenemen.

Proef het spoorverleden op de grens

Precies op de grens is begin vorige eeuw een enorm spooremplacement aangelegd op de spoorlijn van Turnhout naar Tilburg. Meer dan 3 kilometer lang met tientallen rangeer- en opstelsporen. Ook werd een imposant internationaal reizigersstation gebouwd, waaraan het 300 meter lange eilandperron nu nog steeds herinnert. De laatste treinen reden in de jaren zeventig. Begin jaren negentig werd over de hoofdspoorbaan fietspad het Bels Lijntje aangelegd: een ‘trage weg’ met een lengte van 32 km van Turnhout naar Tilburg.