5 dingen die u kunt doen bij vermoedens van ouderenmishandeling

15 juni 2020

Jaarlijks zijn 170.000 thuiswonende ouderen slachtoffer van ouderenmishandeling. Het gaat dan om lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling. Ouderenmishandeling komt overal voor, ook bij u in de buurt. Vandaag, 15 juni, de Internationale dag tegen ouderenmishandeling, vragen we wereldwijd aandacht voor geweld tegen ouderen. Want het houdt niet op, totdat u iets doet.

Het echtpaar Meijer (verzonnen naam) kwam in actie toen het ouderenmishandeling vermoedde bij hun buurvrouw. “Onze buurvrouw was afhankelijk van de zorg van een huisvriend, maar die liet haar aan haar lot over. Hij deed geen boodschappen voor haar, bijna al haar kleding was kapot, het huis was vies. Ondertussen gebruikte de mantelzorger wél haar pinpas. Onze buurvrouw liep steeds vaker verward over de gang. We maakten ons zorgen en knoopten een gesprekje aan met de thuiszorgmedewerker die bij onze buurvrouw langskwam. De thuiszorgmedewerker was blij dat we haar aanspraken. Het was haar ook opgevallen. Doordat wij onze zorgen deelden, kreeg de thuiszorgmedewerker beter zicht op hoe slecht het eigenlijk ging met onze buurvrouw. Uiteindelijk is contact opgenomen met Veilig Thuis. Daarna kreeg onze buurvrouw de zorg die ze nodig had.”

Vermoed u ouderenmishandeling?

Dit is wat u kunt doen.

  1. Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling. Zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke pleger. Is het eenmalig of komt het langere tijd achter elkaar voor?
  2. Praat over uw zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook.
  3. Praat met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om de oudere te laten weten dat u er voor hem/haar bent en dat hij/zij niet alleen is.
  4. Praat met de vermoedelijke pleger. Stel open vragen. Bijvoorbeeld: hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken?
  5. U kunt altijd gratis bellen met een Veilig-Thuis-medewerker via 0800 2000 of chatten via www.veiligthuis.nl. Dit kan ook anoniem. Als u de situatie beschrijft, kunnen de hulpverleners u advies geven over wat u kunt doen en geven ze aan hoe zij u kunnen helpen.

Meer tips?

Ga naar www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl voor meer informatie en tips waar u op kunt letten en hoe u het gesprek kunt openen.