75 jaar vrijheid en internationale samenwerking in de VN

21 oktober 2020

Op 24 oktober bestaan de Verenigde Naties (VN) 75 jaar. De VN zetten zich in voor vrede en veiligheid. Na jaren van oorlog kwamen in 1945 landen uit de hele wereld bij elkaar en spraken af: dit nooit meer. Dat resulteerde in de oprichting van de VN. Inmiddels bestaat de VN 75 jaar en zijn alle 193 internationaal erkende landen lid van de organisatie.

17 duurzame ontwikkelingsdoelen

Het werk van de VN is vandaag de dag het meest zichtbaar in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs). 17 doelen die de lidstaten van de VN samen proberen te bereiken voor 2030. Over de gehele wereld werken hier individuen, overheden, universiteiten, instituties en organisaties aan mee.

Activiteiten deze week

De hele week is er aandacht voor vrede en veiligheid en het werk van de VN. Zo is er op NPO1 een uitzending over de VN. Er is een jongerendialoog en diverse bekende Nederlanders zetten zich in voor de bewustwording van het belang van internationale samenwerking. De viering van 75 jaar VN is ook het slotstuk van de nationale viering van 75 jaar vrijheid.

Denkt u mee? Vul de online enquête in!

Tijdens het 75e jubileum van de VN is het tijd om de balans op te maken. Naar wat voor toekomst willen we toe werken? Wat zijn voor u aandachtspunten waar de VN en vooral Nederland zich hard voor zou moeten maken? Denk mee en vul de enquête in (dit duurt ongeveer 1 minuut).