Baarle-Nassau roept minister op lokaal verwerken van maaisel toe te staan

22 januari 2020

De gemeente Baarle-Nassau vraagt aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu de regels te versoepelen voor het gebruik van maaisel van oevers, bermen en natuurgebieden. Die oproep doet de gemeente samen met de gemeenten Alphen-Chaam en Gilze en Rijen en de partners binnen het streeknetwerk Landstad De Baronie, waaronder Waterschap Brabantse Delta. Namens het college van Baarle-Nassau zette wethouder Nico Sommen een handtekening onder de oproep.

Volgens de huidige wetgeving is het niet toegestaan om dat maaisel na bewerking als organische stof te gebruiken in de directe omgeving. Bewerkingen moeten worden gedaan door gespecialiseerde bedrijven. Door het maaisel lokaal te verwerken, zijn er weinig transportbewegingen nodig. Dat scheelt in de uitstoot van CO2 en stikstof.

Bodemverbeteraar

De betreffende partners vinden dit een onwenselijke situatie. Door het maaisel bijvoorbeeld te fermenteren of composteren, ontstaat er een stof die heel goed als bodemverbeteraar kan worden gebruikt. Bij dit proces zetten bacteriƫn en schimmels het maaisel in een zuurstofloze omgeving om in voedingsstoffen voor andere planten. Een ander voordeel is dat door het fermentatieproces onkruidzaden onschadelijk worden gemaakt en zo niet verspreid worden over het land. Daarnaast is een natuurlijke bodemverbeteraar van belang voor het vasthouden van voldoende water. Dat belang is duidelijk na de droge zomers van 2018 en 2019.