Baarle start met aanpak wegen in centrum

16 september 2022

Wethouder Hans van Tilborg en schepen Philip Loots kwamen deze week bij elkaar voor een officiële start van de aanpak van de wegen in het centrum van Baarle. De weg bij het Sint Annaplein wordt anders ingedeeld vanaf de Singel naar de Alphenseweg/Klokkenstraat. Het opnieuw aanleggen van dit deel van de weg is het eerste deel van het Masterplan Centrum . Met dit centrumplan zorgen de enclavegemeenten Baarle-Nassau en Baarle Hertog voor een betere kwaliteit in het bijzondere dorpscentrum. Het gaat om de sfeer en ook om de veiligheid. Uiteraard voor onze inwoners en ondernemers en voor de toeristen.

Werkzaamheden weg Sint Annaplein

Bewoners en ondernemers hebben samen de punten op papier gezet voor het definitieve ontwerp. De rijbaan wordt ingericht als een veilige 30 kilometerweg. Deze lijkt op een fietsstraat met meer groen (laanstructuur) en het verkeer van rechts krijgt dan voorrang. Ook komen er meer bomen, struiken en bloeiende planten. Zo is er ook aandacht voor biodiversiteit, duurzaamheid en het klimaat.

Wateroverlast en droogte voorkomen

Ook vervangen we een deel van de riolering en leggen we een regenwaterinfiltratieriool aan. Dit is nodig om wateroverlast en droogte te voorkomen. Het systeem kost € 525.000 en het wordt tussen september en november 2022 geplaatst. De ondernemers hebben namelijk gevraagd rekening te houden met de drukke winkelperiode voor de feestdagen en met het terrasseizoen. Het parkgedeelte van het Sint Annaplein staat in de planning voor 2025.

Masterplan Centrum

Het centrumplan brengt de populaire winkelstraten Sint Annaplein, Molenstraat en Nieuwstraat van het centrale dorpsplein bij elkaar. Met alle aanpassingen voelen voetgangers, fietsers en autorijders zich straks veilig en te gast in het centrum van Baarle.

De gemeenten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog voeren het masterplan centrum in meerdere fases uit. De planning hangt onder andere af van de financiële mogelijkheden.

Meer informatie over de planning  leest u op onze site.