Basisschoolkinderen planten ruim 600 bomen op Boomfeestdag

25 november 2022

90 Kinderen van basisschool de Uilenpoort uit Baarle-Nassau en de Bernardusschool uit Ulicoten plantten woensdag 23 november ruim 600 jonge boompjes in onze gemeente. Dat deden ze omdat het die dag nationale Boomfeestdag is.

Waar plantten de kinderen de bomen?

Dit jaar plantten de kinderen de bomen in het bos rond de visvijver vlak bij de Oude Bredasebaan. Heel veel fijnsparren gingen dood door een combinatie van droogte en gangetjes onder de schors van de bomen. Letterzetters (een keversoort) groeven deze gangetjes. Bomen stierven daardoor.

We herstellen de kale plekken in het bos door groepen met verschillende boomsoorten te planten. Daarvoor gebruiken we soorten zoals de zomereik, de winterlinde en de ratelpopulier. Die mix is goed voor de biodiversiteit. Letterzetters vinden deze combinatie minder aantrekkelijk om te graven. De nieuwe boompjes zijn nog klein en daardoor ideaal voor kinderen om te planten.

(met) Bomen werken!

Dit jaar is het thema van Boomfeestdag “(met) Bomen Werken!”. Bomen werken voor een gezond klimaat. Ze brengen verkoeling, halen schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel en bescherming aan allerlei planten en dieren. Kinderen ervaarden op Boomfeestdag hoe het is om zelf bomen te planten en hoe leuk dat kan zijn.

Hulp bij het planten

Samen met medewerkers van Bosgroep Zuid-Nederland en de gemeente klaarden de kinderen de klus. Ook wethouder Janneke van der Laak hielp de kinderen een handje mee. Daarna neemt de natuur het weer over. De komende jaren ontstaat er weer een mooi bos.