Bijenlandschap West Brabant wordt grootste netwerkorganisatie voor bijen in Nederland

23 december 2019

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Bijenlandschap West-Brabant op 19 december jl. sloot onze gemeente zich aan bij dit Bijenlandschap.

Daarmee groeit het Bijenlandschap West Brabant uit tot 32 partners. Dit maakt het de grootste netwerkorganisatie voor Bijen in Brabant en zelfs in Nederland. Samen zetten ze zich in voor het verbeteren van het leefgebied van bijen en andere bestuivers.

Bijen zijn onmisbaar

Bijen zijn, door hun rol in het bestuiven van planten, volstrekt onmisbaar voor de bloemen en planten in Nederland. Meer dan 75% van onze voedselgewassen, groenten en fruit, is afhankelijk van bestuiving. Van de wilde planten in de natuur is zelfs meer dan 85% afhankelijk van bestuiving. Naast bijen (als de honingbij en wilde bij) zorgen ook hommels, zweefvliegen en vlinders voor bestuiving. De aantallen en soorten gaan echter hard achteruit. Dat geldt wereldwijd, maar zeker ook voor Nederland en West-Brabant. De helft van de 360 soorten wilde bijen wordt met uitsterven bedreigd en staat op de rode lijst.

Alleen samen keren we het tij

De partners van het Bijenlandschap werken samen aan een landschapsnetwerk dat biodivers en kleurrijk is. Ze wisselen kennis en ervaringen uit en pakken, met elkaar, grotere, op elkaar aansluitende projecten op. Niet alleen wordt West-Brabant zo aantrekkelijker voor bestuivers, ook inwoners en bezoekers genieten hiervan mee. Het netwerk bestrijkt nu een gebied van Bergen op Zoom naar Gilze en Rijen en van Drimmelen naar Baarle-Nassau.