Boodschap burgemeester

19 november 2020

Beste inwoners, groot en klein,

Gelukkig komt Sinterklaas ondanks de coronacrisis toch ook dit jaar naar Baarle! Hoe en wanneer is nog even de vraag, maar de Sint en zijn Pieten zullen onze kinderen zeker niet vergeten!

En daarmee is het Sinterklaasfeest voor velen toch even een lichtpuntje in deze donkere coronatijd.

Al meer dan een half jaar hebben we te maken met maatregelen om het coronavirus te bestrijden. De gedeeltelijke lockdown waar we sinds half oktober in zitten, heeft enorme impact voor ondernemers, verenigingen en instellingen. En voor een ieder blijft het lastig en een groot gemis dat we niet zomaar de deur uit kunnen stappen om iets leuks te doen. We missen de contacten met onze familie en vrienden. En de bijzondere momenten waar we normaal zo naar uitkijken en van genieten. De 11e van de 11e, de Sinterklaasintocht en carnaval gaan niet door zoals we dat decennialang gewend zijn. Dat doet wat met ons allen, groot en klein.

Nu de dagen donkerder worden en de coronacrisis langer duurt, is het nog moeilijker om ons aan de regels te houden. Daarom is het juist nu belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken en elkaar te blijven helpen. Dat kunnen we goed in Baarle, heb ik het afgelopen half jaar gezien.

Bijvoorbeeld met de mooie voorbeelden van onze Dorpsverbinder, het dienstencentrum en al die vrijwilligers die hun dorpsgenoten helpen. Met een boodschapje doen, de hond uitlaten, een kaartje bezorgen. Of een extra telefoontje naar die vriend of vriendin die op het moment misschien niet zoveel bezoek krijgt.

Ook zie ik mooie voorbeelden van vrijwilligers en verenigingen die online en coronaproof creatieve alternatieven bedenken voor evenementen die niet door kunnen gaan. En inwoners die onze lokale ondernemers steunen door gebruik te maken van de take-away van horeca die gesloten is.

De manier waarop u hier allemaal mee omgaat verdient een groot compliment.

Ik heb al eerder gemeld dat we helaas regelmatig signalen krijgen over illegale feestjes, die door de politie gestopt moeten worden. Ook hier in Baarle. Het is begrijpelijk dat het voor jongeren heel moeilijk is om hun vrienden niet te kunnen treffen. Maar door die feestjes krijgt het virus de kans zich nog verder te verspreiden. Jongeren nemen het virus per ongeluk mee naar huis of naar opa en oma.

Ik hoop dan ook van harte dat we het met elkaar de komende weken op kunnen blijven brengen om ons aan de maatregelen te houden. Die zijn nu eenmaal in het leven geroepen omdat het aantal besmettingen dat noodzakelijk maakt, ook in Baarle! Met maar 1 doel voor ogen: Corona een halt toeroepen! Om de kwetsbare mensen om ons heen te beschermen. Om te voorkomen dat onze gezondheidssector het niet meer aan kan. En om te zorgen dat onze ondernemers weer verder kunnen. Alleen dan kunnen we op enig moment de teugels weer wat laten vieren.

Tot dan wens ik u allen veel sterkte en uiteraard vooral ook gezondheid toe. En daarbij hoop ik dat we ondanks de beperkingen, toch ook kunnen genieten van de bijzondere momenten de komende tijd. De glimlach op de gezichtjes van kinderen of kleinkinderen bij het zien van de Sint op TV. Of de voorpret bij het verzinnen van een kleine verassing, in welke vorm dan ook, voor mensen die u lief zijn. Ook al is het dit jaar “anders” en meer op afstand dan we zouden willen: laten we proberen er te zijn voor elkaar, op welke manier dan ook!

Hou vol en zorg goed voor uzelf en voor elkaar!

Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf