Buren, zorg voor elkaar!

03 april 2020

We leven in bijzondere tijden door de strenge maatregelen tegen het coronavirus. Gelukkig brengt deze tijd ook veel saamhorigheid. Veel conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, houden elkaar extra in de gaten en er ontstaan zelfs nieuwe idee├źn om vooral de meest kwetsbare medemens te helpen of een hart onder de riem te steken. Helaas lukt dit niet altijd en ontstaan er ook wel eens irritaties tussen buren. Mensen zien en horen elkaar veel meer dan in normale tijden en dit kan gevolgen hebben voor de verdraagzaamheid.

Buurtbemiddeling van ContourdeTwern kan helpen

Buurtbemiddeling adviseert buren om elkaar aan te spreken als de irritaties hoog oplopen. In deze tijd van coronacrisis, met de strenge contactmaatregelen, is dat natuurlijk wat lastiger. Houd in ieder geval 1,5 meter afstand tijdens een gesprek of zoek contact door te (video-)bellen als je overlast ervaart. Als buren er samen niet uitkomen, kunnen buurtbemiddelaars helpen om samen tot oplossingen te komen. In deze weken kan dat niet met persoonlijke gesprekken, maar Buurtbemiddeling is telefonisch bereikbaar, voor advies, overleg of gewoon om te luisteren als je je verhaal kwijt wilt.

Voorkomen is beter dan genezen

Buurtbemiddeling van ContourdeTwern geeft vier belangrijke tips om onenigheid en irritaties te voorkomen en meer begrip voor elkaar op te brengen:

  • Laat het de buren weten als je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken en vertel ook hoe lang het duurt. Houd rekening met thuiswerkende buren.
  • Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende honden, draaiende wasmachines en de trappen op rennen vaak voor de buren net zo hard te horen zijn als voor jou. Houd hier rekening mee als dat kan. Kleine aanpassingen in gedrag kunnen al veel uitmaken. Loop bijvoorbeeld wat zachter op de trap, ben voorzichtig met de deuren, trek sloffen aan en maak gebruik van materialen zoals viltjes onder meubels, een koptelefoon en deurdrangers.
  • Wanneer je boos bent of ge├»rriteerd raakt, nemen emoties makkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt. Dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt niemand verder.
  • Kijk ook eens op www.problemenmetjeburen.nl voor meer informatie en advies.

Hoe kom ik in contact?

Buurtbemiddeling van ContourdeTwern is er voor alle inwoners van onze gemeente. Een telefonisch adviesgesprek is altijd mogelijk. Kijk voor meer informatie op onze website. Of bel met het AdviesPunt, (013) 549 86 46, geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur -17.00 uur.