Burgemeester overhandigt risicokaart met historisch onderzoek aan Heemkundekring Amalia van Solms

04 maart 2020

Waar zitten mogelijk niet gesprongen explosieven in de grond in Baarle-Nassau? Dat staat in het historisch onderzoek met bijbehorende Risicokaart voor niet gesprongen explosieven, die burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf 26 februari overhandigde aan Heemkundekring Amalia van Solms.

Gemeente Baarle-Nassau liet met een historisch onderzoek en risicokaart door het bureau ReasEuro in beeld brengen waar in de gemeente mogelijk nog niet gesprongen explosieven in de grond zitten.

Deze informatie kunnen bedrijven die in de gemeente grondwerkzaamheden uitvoeren gebruiken om vóór de werkzaamheden na te gaan of er mogelijk explosieven aanwezig zijn. Dat voorkomt vertraging tijdens de werkzaamheden en verbetert de veiligheid.

Het historisch onderzoek is gebaseerd op diverse bronnen met informatie over de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Zoals luchtfoto’s, locatiedeskundigen en musea. Maar vooral diverse archieven in Nederland en in het buitenland. Zo werden bijvoorbeeld archieven in Ottawa (Canada), Londen (Groot-Brittannië) en in Freiburg (Duitsland) geraadpleegd.

De Heemkundekring ziet het rapport van het historisch onderzoek en de risicokaart als welkome aanvullingen op de al aanwezige documentatie die ze hebben over de Tweede Wereldoorlog.