Commissaris van de Koning bezoekt gemeente Baarle-Nassau

17 september 2021
2021_09_16 Bezoek CDK Baarle-Nassau

2021_09_16 Bezoek CDK Baarle-Nassau

Op donderdag 16 september bracht onze Commissaris van de Koning mevrouw Ina Adema een werkbezoek aan de gemeente Baarle-Nassau. De kleinste maar tegelijkertijd meest unieke gemeente van Noord-Brabant. De dag begon met een gesprek met burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf. Vervolgens gingen de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen uit de gemeenteraad met haar in gesprek over grensoverschrijdende samenwerking en het woningbeleid.

Problematiek grenswerkers

Daarna werd een bezoek gebracht aan Koninklijke Drukkerij EM de Jong, waarbij directeur Stijn de Jong een presentatie en rondleiding verzorgde. Hier werd specifiek aandacht gevraagd voor de problematiek van grenswerkers, die zeker in de coronacrisis niet mals was. Daarbij werd de meerwaarde het GrensInfopunt Baarle, dat in oktober 2020 haar deuren opende, nog even aangestipt. De commissaris gaf aan de arbeidsproblematiek van Belgische en Nederlandse medewerkers mee te willen nemen in gesprekken die zij op landelijk en Europees niveau voert.

Baols Bakske

Vervolgens ging de Commissaris in gesprek met bezoekers van het Boals Bakske, een mooi initiatief om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Hier sprak ze met enkele deelnemers die elkaar hier wekelijks kunnen ontmoeten met dank aan vrijwilligers die dit mogelijk maken. Mevrouw Adema had hier graag langer willen blijven, maar helaas was daar geen tijd meer voor.

Internationaal brandweerkorps

Het bezoek eindigde bij het internationale brandweerkorps van Baarle. Cluster commandant Marloe Boot belichtte de uitdagingen van een Nederlands-Belgisch korps op het gebied van opleiding en training, communicatie et cetera. Ook maakte mevrouw Adema kennis met het BLS-voertuig ter ondersteuning van de GHOR.

Inzicht

Vol energie en inspiratie neemt ze de inzichten van haar werkbezoek mee naar het provinciehuis in Den Bosch. Ina Adema: “Dank jullie wel. Ik heb een goede indruk gekregen van weliswaar de kleinste, maar ook de meest bijzonder gemeente van Noord-Brabant. Dit brengt de nodige uitdaging met zich mee die bestuurlijk veel vragen. Maar dat is bij jullie in goede handen. Het is goed om daadwerkelijk te zien waar jullie als grensgemeente in de praktijk tegenaan lopen. Dat geeft een veel beter beeld om hier op overlegtafels aandacht voor te vragen.”

Foto: Erwin Goossens