Corona: lokale richtlijnen voor inwoners van Baarle-Nassau

29 juli 2020

Vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen in de Belgische provincie Antwerpen zijn in België nieuwe maatregelen genomen. Zo geldt in de provincie Antwerpen en dus ook in Baarle-Hertog een avondklok. In Nederland is voor de provincie Antwerpen het reisadvies code oranje gegeven. Dit betekent dat reizen naar de provincie Antwerpen wordt afgeraden. Wat betekent dit voor onze inwoners in de dorpskern Baarle, waar stukjes België en Nederland elkaar afwisselen? En voor Castelré, dat dichtbij Minderhout en Hoogstraten ligt?

Ik woon in Castelré, mag ik naar Hoogstraten of Minderhout?

Inwoners van Castelré kunnen voor hun dagelijkse levensbehoefte nog steeds naar Hoogstraten of Minderhout. Houd u dan wel aan de Belgische maatregelen. Zie ook: www.hoogstraten.be/nieuws

Geldt de avondklok (23.30 uur – 06.00 uur) in Baarle-Hertog ook voor inwoners van Baarle-Nassau?

Inwoners van Baarle-Nassau mogen zich tijdens de avondklok verplaatsen door Baarle-Hertog om van een Nederlands adres naar een Nederlands adres te reizen. Zij hoeven tijdens de avondklok dus geen omwegen te maken.

Moeten inwoners van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog een mondkapje dragen?

Op het grondgebied van Baarle-Hertog is het dragen van een mondkapje ten alle tijden verplicht. Hier wordt ook op gecontroleerd door de Belgische handhaving. Op het grondgebied van Baarle-Nassau is het advies om in de winkels ook een mondkapje te dragen. Dit vanwege het lastig na kunnen leven van de 1,5 meter afstand.

Voor meer informatie kijk op: www.cathyberx.be.

Mag ik als inwoner van Baarle-Nassau een winkel in Baarle-Hertog bezoeken?

Voor dagelijkse boodschappen blijft het mogelijk om een winkel in Baarle-Hertog te bezoeken. Funshoppen is op dit moment niet toegestaan. Winkel alleen. Je mag maximaal 30 minuten in de winkel blijven. Dit geldt ook voor tanken, je mag nog steeds tanken in België. Houd u bij het winkelen of tanken aan de Belgische regels. Met andere woorden, mondkapje op.

Inwoners van de gemeente Baarle-Hertog blijven welkom in de winkels in Baarle-Nassau.

Mag ik naar een restaurant of een café in Baarle-Hertog?

Vanwege het reisadvies code oranje in Nederland is het advies om even geen Belgisch restaurants of café te bezoeken. Het is niet verboden, maar wordt sterk afgeraden. Als u toch wilt gaan, houd u dan aan de Belgische regels die gelden voor de horeca.

Mag ik op bezoek bij een bekende in Baarle-Hertog?

Bezoek aan een bekende in Baarle-Hertog blijft mogelijk. Maak hierover afspraken. In de provincie Antwerpen, en dus ook in Baarle-Hertog geldt een sociale bubbel van maximaal vijf vaste contacten. Met een bezoek behoort u tot deze sociale bubbel.

Verder geldt:

  • Blijf thuis bij klachten en laat u testen
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Hoest en nies in uw elleboog
  • Was regelmatig uw handen

Is de milieustraat geopend?

De milieustraat in Baarle is geopend. Volg ter plaatse de aanwijzingen op van de medewerkers. Neem een mondkapje mee. De milieustraat ligt grotendeels in België en daar geldt een mondkapjesplicht.

Ik ben onder behandeling bij een Belgisch ziekenhuis, mag ik daar nog naartoe?

Ja, u mag nog steeds voor noodzakelijke verplaatsingen naar de provincie Antwerpen.

Geldt code oranje voor de provincie Antwerpen ook voor inwoners van Baarle-Nassau?

Voor de rest van de provincie Antwerpen geldt ook voor inwoners van Baarle-Nassau code oranje.

Meer weten over code oranje voor de provincie Antwerpen? Kijk dan op www.nederlandwereldwijd.nl/landen/belgie/reizen/reisadvies.