Eind april bestrijding eikenprocessierupsen

07 april 2020

We verwachten dat door het warme winterweer er ook dit jaar overlast zal zijn van de eikenprocessierups. We kunnen de problemen niet oplossen, maar we proberen wel de ergste overlast te beperken. Eerder lieten we u al weten dat wij op natuurlijke manier gaan bestrijden.

Preventief bestrijden

Zodra het blad aan de bomen komt, start een gecertificeerd bedrijf met het bestrijden van eikenprocessierupsen in bomen. Het bedrijf gebruikt hiervoor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dit doen we vooral op belangrijke wandel- en fietsroutes in de kom en in het buitengebied. Dit jaar hebben we extra aandacht voor de toegangswegen tot de campings en recreatiegebieden.

Spuit de gemeente ook bomen in op particulier terrein?

Hebt u eiken in uw tuin staan en hebt u last van de eikenprocessierups? Schakel dan zelf een bedrijf in dat de eikenprocessierups kan bestrijden.

Waar kan ik zien waar de gemeente preventief spuit?

Op www.abg-boomonderhoud.nl ziet u waar we de eikenprocessierups bestrijden.

Wat moet ik doen bij overlast van eikenprocessierups? Heeft melden zin?

Heeft u ernstige overlast van de eikenprocessierups in de openbare ruimte; meld dit dan bij de gemeente 14 013 of met de BuitenBeterapp.
Wij kijken dan wat wij voor u kunnen doen. Het is onmogelijk om alle nesten te bestrijden. Drukbezochte plaatsen zoals scholen en kinderdagverblijven krijgen voorrang.

Waar vind ik informatie over de eikenprocessierups?

Voor gezondheidsvragen kunt u terecht op www.oakie.info.
U leest hier wat u kunt doen als de brandharen van de rups op uw huid zijn gekomen. Brandharen kunt u het best verwijderen met plakband en daarna spoelen met water. Als er al jeuk is, helpt zalf of crème met menthol en aloë vera. Blijf daarnaast zelf ook alert.
Voor algemene vragen over de eikenprocessierups kunt u terecht opwww.processierups.nu. Daar vindt u handige tips voor bijvoorbeeld uw vereniging, uw tuin, uw vakantie en dergelijke.

Veel gestelde vragen

Op www.baarle-nassau.nl/eikenprocessierups hebben wij de meest gestelde vragen op een rij gezet. Hebt u nog andere vragen, bel dan gerust met ons klantcontactcentrum via 14 013. Wij kijken dan of we u kunnen helpen.