Enclaves in Beeld – zo veel te vertellen over de Baarlese enclaves

23 oktober 2020

De enclavesituatie in Baarle is uniek. In het dorp wordt de grens gemarkeerd door metalen doppen in het wegdek en grenstegels in de stoep. En aan de huisnummerbordjes kunt u zien of de voordeur in België of in Nederland staat. Maar er is zo veel meer te vertellen over de unieke enclavesituatie in Baarle.

Leuke anekdotes en geheimen over de enclaves

Ondernemersvereniging StOB lanceerde het idee om voor elke enclave een infobord te ontwikkelen. Toerisme Baarle, Heemkundekring Amalia Van Solms en de gemeenten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog zetten ook hun schouders onder dit idee. Het project “Enclaves in Beeld” was geboren.

Met een reeks van infoborden bij diverse Nederlandse en Belgische enclaves brengt het project de enclaves in beeld. U ziet op de borden hoe de enclaves eruit zien, hoe gek de grenzen ervan dwars door het landschap, panden en straten heen snijden en welke leuke anekdotes of geheimen ze dragen. De informatie en anekdotes werden aangeleverd en uitgeschreven door de heemkundekring. De borden zijn uitgevoerd in een “tafelopstelling” om u over het bord heen uitzicht te geven over de enclave.

Digitale mogelijkheden en vervolg van het project

Elk enclavebord heeft een QR-code. Met het scannen van de code komt u op het platform van Visit Baarle terecht waar u alle tekst en uitleg over de enclaves terug kunt vinden. In een volgende fase van het project kunt u vanuit deze app een wandeling of fietsroute langs de Baarlese enclaves uitstippelen. Op korte termijn werkt Toerisme Baarle al een wandelroute in het centrum en een fietsroute langs een aantal geplaatste enclaveborden uit.