Gemeente Baarle-Nassau neemt actie tegen energiearmoede

08 november 2022
Afbeelding met tekst

Inwoners kunnen in financiële problemen komen door de hoge energiekosten en stijging van de prijzen. De nood is soms hoog. Voor een aantal inwoners dreigt een koude winter. We breiden onze hulp aan inwoners uit met een pakket van energiebesparende maatregelen en inkomensondersteuning aan inwoners. De eerste maatregelen gaan direct in, andere maatregelen volgen later dit jaar en in 2023. Daarbij werkt de gemeente nauw samen met energiecoaches, het Regionaal Energieloket en woningcorporatie Leystromen.

Direct in actie

“Voor ruim 300 huishoudens moet er op korte termijn iets gebeuren. Het gaat om huishoudens met een laag inkomen, die vaak wonen in een slecht geïsoleerde woning. Bij deze huishoudens maken we een afspraak om een klusteam langs te laten komen. Het klusteam gaat vervolgens direct aan de slag om kleine energiebesparende maatregelen te nemen en tips en advies te geven. De rekening gaat naar de gemeente. Het gaat om maatregelen als een waterbesparende douchekop, tochtstrips en isolatiefolie, die direct effect hebben op het energieverbruik en dus de energiekosten. Zo helpen we inwoners direct in de portemonnee en aan een iets duurzamer huis”, vertelt wethouder Janneke van de Laak (duurzaamheid).

Meer acties in 2022 en 2023

Ondertussen bereidt de gemeente meer activiteiten voor. Zo onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om energiespreekuren aan te bieden en opent ze op 1 november een Budgetcafé. Daarnaast werkt de gemeente aan een uitbreiding van de regeling voor mensen met een laag inkomen om bijvoorbeeld een nieuwe energiezuinige koelkast of wasmachine te kunnen kopen. In 2023 start de gemeente activiteiten om bij te dragen aan woningisolatie en andere grote energiebesparende investeringen zoals zonnepanelen.

Bestaande maatregelen blijven

Het dorpsteam blijft opletten wat ze horen en zien van inwoners die financieel in de problemen komen. Ze reiken hen hulp en ondersteuning aan. Huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum hebben ook in 2023 recht op een eenmalige Energietoeslag ter hoogte van € 1.300,-. U kunt deze energietoeslag aanvragen tot 1 januari 2023. De gemeente voert deze regeling uit. Veel inwoners maken op grote schaal gebruik gemaakt van deze regeling. “We doen er alles aan om alle aanvragen zo snel mogelijk te behandelen. Niet alles kan tegelijk en de meest schrijnende situaties geven we prioriteit. We hebben extra capaciteit vrijgemaakt. Inwoners die de energietoeslag hebben aangevraagd maar niet hebben gekregen, benaderen we persoonlijk om hun situatie en mogelijkheden te bespreken. We willen niemand in de kou laten staan en iedereen de ondersteuning bieden die nodig is, ” licht wethouder Van de Laak toe.  

Meer informatie

Inwoners die meer willen weten over de energietoeslag, de budgetcafés of inkomensregelingen kunnen terecht op www.baarle-nassau.nl. Het Regionaal Energieloket helpt inwoners op www.regionaalenergieloket.nl/baarle-nassau verder met vragen over energiebesparing in, aan en rond de woning.