Gemeente Baarle-Nassau wil meer lokaal en regionaal inkopen

30 juni 2021
Sfeerfoto

Het college wil lokale ondernemers meer kans bieden om mee te dingen naar opdrachten van de gemeente. Dat staat in het nieuwe inkoop- en aanbestedingsbeleid. In juli 2021 is het aan de gemeenteraad om zich uit te spreken over dit nieuwe beleid.

“Onze gemeente telt veel mooie bedrijven, die meer voor de gemeente willen en kunnen betekenen. Tot nu toe waren de kansen voor lokale en regionale ondernemers om mee te dingen naar gemeentelijke opdrachten beperkt. Zij kwamen vooral in aanmerking voor kleinere opdrachten. Door het verruimen van de drempelwaarden kunnen we meer aanbestedingen via een zogenaamde meervoudig onderhandse uitvraag in de markt zetten. Concreet betekent dit dat lokale ondernemers straks ook meedingen naar grotere opdrachten”, licht wethouder Hans van Tilborg toe.

Uitgangspunten

Het aanbesteden van het werk, de levering of de dienst tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding blijft het uitgangspunt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en fairtrade hebben een prominentere plaats gekregen in het inkoop- en aanbestedingsbeleid.

Doelmatig

Een professioneel Inkoop- en Aanbestedingsbeleid helpt de gemeente om een doelmatig inkoper te zijn. “Dat draagt niet alleen bij aan mogelijke besparingen, maar geeft ook zichtbare verbeteringen van de kwaliteit van opdrachten. Door hetzelfde beleid toe te passen binnen de ABG-organisatie en de drie deelnemende gemeenten maken we het efficiënter en bieden we lokale ondernemers uit de drie gemeenten meer kansen”, besluit de wethouder.