Gemeente investeert in verkeersveiligheid bij de Uilenpoort in Baarle-Nassau

14 augustus 2020

Bij schoolgebouw ‘de Uilenpoort’ in Baarle-Nassau ligt een Kiss & Ride zone. Door verkeerd gebruik ontstaan er gevaarlijks situaties voor schoolkinderen die worden gehaald of gebracht. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om van de Kiss & Ride zone een parkeerstrook te maken. Daarnaast is de Boschovenseweg een gevaarlijke plek om over te steken. Het voorstel is om een zebrapad aan te leggen met parallel hieraan ledverlichting die de kinderen kunnen bedienen.

Verkeerd gebruik Kiss & Ride Zone

Wethouder Hans van Tilborg: “Helaas werkt de Kiss & Ride zone niet naar verwachting. Door onjuist gebruik van mensen die kinderen halen of brengen ontstaan er wachttijden, irritaties en gevaarlijke situaties als kinderen tussen de wegrijdende auto’s oversteken. Er heerst een gevoel van onveiligheid. We hebben via de school ouders en verzorgers diverse keren tevergeefs gevraagd om deze zone goed te gebruiken. In overleg met de scholen, de politie en de boa hebben we dan ook besloten de Kiss & Ride zone te vervangen in een parkeerstrook.

Veilig oversteken

Een ander probleem is dat het moeilijker wordt om verkeersbrigadiers te vinden, die de kinderen veilig helpen over te steken. “Daarom hebben de scholen ons gevraagd om een zebrapad aan te leggen bij de Boschhovenseweg”, vervolgt de wethouder. “Alleen een zebrapad is in onze ogen niet voldoende, omdat ook een goede zichtbaarheid belangrijk is. Daarom stellen wij voor om deze te voorzien van ledverlichting die kinderen en volwassenen met een drukknop gemakkelijk kunnen bedienen. Met beide maatregelen kunnen we de verkeersveiligheid rondom het schoolgebouw sterk verbeteren.”

Motie

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 19 februari 2020 een motie aangenomen om in overleg met de school maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid rondom het schoolgebouw te verbeteren. De gemeenteraad neemt in haar vergadering van 23 september een besluit over dit voorstel. “Als de raad akkoord is, kunnen de werkzaamheden dit najaar nog van start gaan”, besluit Hans van Tilborg.