Gemeente stelt €500.000,- beschikbaar voor gunstige duurzaamheidsleningen aan huiseigenaren

15 mei 2020

De gemeente Baarle-Nassau wil in 2030 49% en in 2050 95% minder C02 uitstoten. Door €500.000,- beschikbaar te stellen voor duurzaamheidsleningen versnelt de gemeente de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Huiseigenaren kunnen hiermee tegen lage rente geld lenen wat ze kunnen investeren om hun woning duurzamer te maken. Dat kan, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van hun woning. Vanaf 1 juni 2020 kunnen huiseigenaren een aanvraag doen voor een duurzaamheidslening.                                                 

Wethouder Nico Sommen: “De Duurzaamheidslening is een regeling, waarbij huiseigenaren tegen gunstige voorwaarden een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen en het opwekken van duurzame energie. Door de woning te verduurzamen gaat het energieverbruik omlaag en neemt de uitstoot van broeikasgassen af. Dat is dus goed voor de portemonnee van inwoners en voor het milieu.” Deze duurzaamheidslening is specifiek gericht op particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s).

Maatregelen die vallen onder deze stimuleringsmaatregel zijn onder meer een warmtepomp, zonnepanelen, een zonneboiler en de isolatie van de gevel, het dak en de vloer. “Belangrijk is dat het  energieverbruik afneemt, de CO2 uitstoot vermindert, dan wel het aandeel duurzame energiebronnen in de energievoorziening van de woning verhoogt”, aldus de wethouder.

Vanaf 1 juni aanvragen

De Duurzaamheidsleningen verstrekken we uit een zogeheten revolverend fonds. Dat betekent dat  de rente en aflossing terugstromen in het fonds, zodat we opnieuw Duurzaamheidsleningen kunnen verstrekken. Huiseigenaren kunnen vanaf 1 juni 2020 een aanvraag doen voor een duurzaamheidslening. Meer informatie staat vanaf die datum op deze website. Daar staat dan ook een aanvraagformulier. De aanvraag loopt daarna verder via het de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).