Geslaagde eerste grensoverschrijdende veiligheidsbijeenkomst

07 november 2019

Veiligheid en leefbaarheid houden niet op bij de grens. Daarom is grensoverschrijdende samenwerking voor gemeente Baarle-Nassau topprioriteit. In Baarle ervaren we dagelijks de knelpunten van een landsgrens. Die knelpunten raken ook de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze inwoners. De hulpdiensten aan beiden zijden van de landsgrens werken steeds beter samen, maar ondervinden hiervan ook nog steeds hinder. Daarom organiseerde gemeente Baarle-Nassau vorige week een geslaagde veiligheidsbijeenkomst.

Op basis van een zogenaamde koerskaart bogen de aanwezigen zich over twee casussen. Eén over een brand in de Kapelstraat waar de grens tussen België en Nederland letterlijk door de huizen loopt en dumping van drugsafval in een mestkelder. Deelnemers konden zo de verschillende knelpunten inventariseren, analyseren en waar mogelijk tot vervolgafspraken komen. Ze waren verrast over hoe dit instrument helpt om de juiste knelpunten boven tafel te krijgen. Het uiteindelijke doel is om te bezien of lessen die lokaal geleerd zijn ook toepasbaar zijn in het hele Vlaamse-Nederlandse grensgebied.

Goede samenwerking begint bij elkaar kennen

“Dit was een uiterst constructieve middag. Hartelijk dank voor jullie input. Goede samenwerking begint bij elkaar kennen. Dat helpt ons in crisissituaties, waarbij we elkaar nodig hebben”, zo sloot burgemeester Marjon de Hoon - Veelenturf de bijeenkomst af.