Groene Pluim voor zorgboerderij en boerderijcamping De Hardel Hoeve

21 februari 2022
Uitreiking groene pluim

Foto: Bedrijfsfotografie Brabant

Vandaag heeft wethouder Nico Sommen een ‘Groene Pluim’ uitgereikt aan Joyce Hendriks, directeur van zorgboerderij en boerderijcamping De Hardel Hoeve in Baarle-Nassau. Hij deed dit namens de gemeente Baarle-Nassau en organisatie ‘De Groene Pluim’,  die landelijk bedrijven in het zonnetje zet die toekomstgericht ondernemen.

Nico Sommen: “Ondernemers runnen hun bedrijf steeds meer circulair, energiebewust en maatschappelijk verantwoord. Als gemeente Baarle-Nassau juichen we dit natuurlijk toe en willen we dit graag stimuleren. Ik ben trots dat de eerste Groene Pluim in onze gemeente wordt uitgereikt aan zorgboerderij De Hardel Hoeve in Baarle- Nassau. Wat ik met name mooi vind, is de verbinding die je legt met de omgeving. Je hebt bijvoorbeeld goed contact met de dorpsverbinder. Je wordt deel van de landelijke groep Groene Pluim-winnaars en je gaat deel uitmaken van een netwerk van koplopers. Er zijn inmiddels 36 Groene Pluim-houders in Nederland.”

Samenvatting juryrapport

De jury van De Groene Pluim-organisatie heeft in Baarle-Nassau de 34ste Groene Pluim winnaar gevonden. Zij prijst Joyce Hendriks als een bevlogen ondernemer die maatschappelijk verantwoord ondernemen in haar DNA heeft zitten. Het bedrijf is getransformeerd van melkvee- en varkenshouderij naar zorgboerderij met inmiddels zo’n 80 cliënten. Vervolgens hebben zij er een boerderijcamping opgezet en inmiddels zijn er plannen voor een terras waar zij zelfgemaakte producten met ingrediënten uit eigen tuin en streek serveren.   

In de accommodaties gaan ze zorgvuldig om met energie. Zo liggen er inmiddels 150 zonnepanelen en er zijn plannen voor nog eens 650 zonnepanelen op het dak van een voormalige paardenstal. In de voormalige stallen is er vloerverwarming met behulp van warmte-/koude-opslag met diepe bronnen. Alle wanden en daken zijn geïsoleerd.

De jury vindt het delen van kennis heel belangrijk en prijst dat er in de Hardel Hoeve bewust veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid in de communicatie en activiteiten. Ook gaat De Hardel Hoeve goed om met de 15 vaste medewerkers en vrijwilligers, waarbij persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Zij kijken naar de mogelijkheden en werken actief samen met opleidingsinstanties op hbo- en mbo-niveau in het creëren van stageplekken.

Kortom: een veelzijdige en ontwikkelingsgerichte aanpak van bedrijfsvoering en energiemanagement, waarbij het bedrijf economisch en sociaal gezien goed floreert.