Groenrenovatie Nassaulaan, Oranjelaan, Willem Alexanderstraat, Korenbloemstraat

10 juli 2020

De afgelopen 3 jaar hebben we in 3 fases het groen geheel opnieuw ingericht in de Nassaulaan, de Oranjelaan, de Willem Alexanderstraat en de Korenbloemstraat. Afgelopen maand zijn de laatste werkzaamheden afgerond. Het resultaat: een mooie duurzame beplanting, die het hele jaar rond aantrekkelijk is van vorm en kleur. En bovendien goedkoper in onderhoud.

Grenzeloos Groen

In onze groenvisie “Grenzeloos Groen” 2018-2027 staat hoe we het groen in Baarle-Nassau de komende jaren gaan aanpakken en renoveren. De afgelopen jaren stonden de Nassaulaan, Oranjelaan en Willem Alexanderstraat en kleine zijstraatjes op de planning.

Uniek beplantingsconcept: goed voor mens en dier

Deze straten richtten we in met ‘Zorgeloos Groen’. Een uniek beplantingsconcept, waarbij de afwisselende beplanting het hele jaar door aantrekkelijk is van vorm en kleur. De bijenvereniging en de Heemkundekring dachten mee over het ontwerp. In september 2017 presenteerden we het ontwerp aan de bewoners.

De gebruikte bomen en planten zijn sterk en langlevend. Ze lokken vlinders, bijen en andere insecten. Bessen en zaden zijn voedsel voor vogels. Grassen en bodembedekkers zorgen voor schuilgelegenheid voor insecten en kleine zoogdieren. En bosjes vormen nestgelegenheid voor zangvogels. Uit onderzoek blijkt dat Zorgeloos Groen bovendien de hoeveelheid zwerfafval, hondenpoep en vernielingen flink vermindert. En de nieuwe beplanting is goedkoper in onderhoud. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en alleen organische meststoffen voor de bemesting.

Veel positieve reacties

Wethouder Hans van Tilborg: “We krijgen van omwonenden veel positieve reacties op het eindresultaat. Een aantal plantsoenen in de Oranjelaan en onder bomen voldoet nog niet aan de verwachtingen. Dit lossen we in het najaar op. De oorzaak is de grote droogte van afgelopen zomers. Komend najaar is het groen in de Titus Brandsmastraat, De La Sallestraat, Cor van der Bokstraat, Bruhezestraat en Burg. Mensen straat aan de beurt. Tegelijk met de reconstructie van deze straten. In 2021 volgen de Generaal Maczeklaan, Leliestraat en een stukje Nassaulaan en Baroniestraat.”