Je ziet het niet, maar het is er wel…

29 september 2021
afbeelding met tekst, daken

Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Nu het langzaam kouder wordt, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Schadelijke stoffen verminderen

Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.

U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen door de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding.

Stookwijzer.nu

Wilt u weten wanneer u uw open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, geven zij een stookalert af. Dit kunt u zien op rivm.nl/stookalert en in de Stookwijzer.

Wist u dat:

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerdhout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
  • Open vuurplaatsen, zoals vuurkorf en open haard, in de winter ook overlast veroorzaken.