Kerstboodschap college

22 december 2020

Beste inwoners,

Al vanaf november zien we in Baarle kerstbomen in de huiskamers staan en zien we mooi verlichte tuinen en straten. Licht is belangrijk in deze donkere dagen. Zeker aan het einde van een jaar dat anders is dan alle andere jaren.

Vorige week kregen we een pittige maar noodzakelijke boodschap voor onze kiezen van de minister-president. Een boodschap met de nodige impact, zeker in deze tijd van het jaar. Maar de aangescherpte maatregelen zijn helaas echt nodig. We vragen u dus ook, respecteer deze, handel ernaar en houd vol! En probeer er, binnen de mogelijkheden die er wél zijn, het beste met elkaar van te maken.

Het afgelopen jaar was zwaar voor heel veel mensen in Baarle-Nassau. Dat geldt zeker voor onze dorpsgenoten waarvan een naaste aan corona is overleden. Er zijn daarnaast veel mensen ziek geworden door het coronavirus en velen zijn nog steeds aan het herstellen. Voor anderen werd de noodzakelijke zorg uitgesteld. Jongeren konden niet naar school, sporten en/of uitgaan. Ondernemers ervaren barre tijden en er zijn mensen die zelfs hun baan kwijtraken. Onze gedachten zijn deze dagen in het bijzonder bij deze Baarlenaren.

Waar we ons tevens zorgen om maken, is de eenzaamheid die meer dan ooit toeslaat bij mensen die niet vanzelfsprekend familie om zich heen hebben. Steeds meer ouderen voelen zich alleen, krijgen weinig of geen bezoek. Daarom een oproep om alert te zijn als u ziet dat iemand nauwelijks bezoek of aandacht krijgt. Om jezelf dan af te vragen; Kan ik misschien iets doen?

Dat we dat kunnen, is het afgelopen jaar wel gebleken. Bijzonder te waarderen is de zorgzaamheid voor elkaar, de hartverwarmende initiatieven, de spontane hulp en de veerkracht die we als gemeenschap hebben getoond! Vooral ook te danken aan de enorme inzet van vrijwilligers. We hebben laten zien waar een kleine gemeente groot in kan zijn!

Inmiddels gaan we richting de kerstdagen. We weten dat het gezelschap aan tafel klein blijft. Dat is jammer, maar de noodzaak is helder. Genieten van gezelligheid en een bijzondere kerstmaaltijd kunnen we gelukkig wél. Als u binnen de regels toch iets speciaals wilt doen, zoals het online bestellen en thuis laten bezorgen van cadeautjes of lekkere kerstgerechten voor uw gezin, denk dan aan onze lokale winkeliers of restaurants. Die hebben dat in deze tijd hard nodig.

Zelf koken kan daarbij ook heel gezellig zijn. Doe in dat geval verstandig én op tijd boodschappen en voorkom piektijden. Daarmee helpt u de winkeliers, die ervoor willen zorgen dat iedereen veilig kan winkelen.

Ook Oud & Nieuw zal anders zijn dit jaar. Ingetogen. Minder feestelijk. Zonder prachtig vuurwerk. Dat is helaas niet anders. We zetten er dit jaar geruisloos een streep onder. Ieder met onze eigen gedachten, gevoelens en terugblik op dit jaar.

Maar laten we ook vooruit kijken! Want naast sombere berichten gloort er licht aan het einde van de tunnel. Het vaccin komt eraan! Uiteraard blijft de naleving van de maatregelen vooralsnog van groot belang, maar het vaccin gaat een heel belangrijke bijdrage leveren aan het stoppen van het coronavirus. Dat biedt hoop en is een goed vooruitzicht om het nieuwe jaar mee in te gaan.

Wij wensen u dan ook, ondanks de beperkingen, fijne feestdagen in deze uitzonderlijke tijd. En vooral een hoopvol en gezond 2021! Een jaar waarin we langzaam maar zeker weer terug gaan naar het zo gewenste ‘normaal’ en waarin we elkaar hopelijk weer snel fysiek kunnen ontmoeten!

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Baarle-Nassau