Koninklijke Onderscheiding voor 9 brandweerlieden

08 januari 2020

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente waren de aanwezigen getuige van de uitreiking van maar liefst 9 Koninklijke onderscheidingen. Aan de vrijwillige brandweerlieden: Marc Mertens, Edwin van der Werf, Rob Mertens, Lieke Hendrikx, Jeroen van Oers, Coen Neggers, Marlies Haagen, Twan Geerts en Eric van Tilburg.

De gedecoreerden zijn allemaal al meer dan 20 jaar actief als vrijwilliger voor de brandweer. Baarle-Nassau en Baarle-Hertog hebben een echte internationale brandweer: met 22 Nederlanders en 8 Belgen. Een team met een eigen en unieke identiteit.

 

Edwin van der Werf

Edwin werd op 1 juni 1990 aangenomen bij de vrijwillige brandweer. Diverse opleidingen ronde hij met succes af waardoor hij snel op alle fronten van het brandweer vak inzetbaar is. Aansluitend behaalde hij ook de opleiding tot bevelvoerder en officier van dienst. Edwin is voor het praktijkwerk op vele fronten inzetbaar: als leidinggevende bij een incident, als manschap, maar ook inzetbaar als brandweerchauffeur. Naast de warme taken is hij ook al vele jaren het eerste aanspreekpunt voor team Baarle. Hij vervult de rol van teamleider met veel energie, plezier en met grote verantwoordelijkheid. Als leidinggevende van het team weet hij op perfecte wijze invulling te geven aan een internationaal brandweerkorps en is hij een belangrijke schakel tussen 22 Nederlandse en 8 Belgische brandweerlieden.  Een persoon die dag en nacht klaar staat voor het gehele korps.

 

Rob Mertens

Rob reageerde in de zomer van 1997 op een vacature in “ons weekblad” voor een functie bij de vrijwillige brandweer van Baarle Nassau. Aansluitend volgde in september van ’97 een benoeming.

Rob is voor team Baarle een waardevolle kracht. Inzetbaar op de tankautospuit, inzet op de tankwagen, inzet als brandweerchauffeur maar ook de grote steun en toeverlaat voor het BLS team. Hij is nauw betrokken geweest bij de oprichting van het BLS team, hij coördineert het geheel en met  zijn achtergrond als ambulanceverpleegkundige, werkervaring is hij een grote aanvulling op dit bijzondere en inspannende werk.

 

Lieke Hendrikx

In de zomer van 1998 besloot het college van de gemeente Baarle Nassau besluit Lieke aan te stellen als aspirant brandwacht. Achtereenvolgens behaalde zij de diploma’s van brandwacht, brandwacht 1ste klasse, brandweerchauffeur, onderbrandmeester/bevelvoerder en instructeur. Haar medische achtergrond geeft haar de passie en het vertrouwen om uitvoering te geven aan de BLS taken. Een allround brandweervrouw om ontzettend trots op te zijn. Samen met Marlies is Lieke het voorbeeld dat vrouwen als bevelvoerder bij de brandweer wel degelijk ook “hun mannetje” weten te staan. Al vele klussen zijn onder hun deskundige leiding geklaard.

 

Jeroen van Oers

Het brandweer vak werd Jeroen als zoon van een voormalig brandweerman met de paplepel ingegeven. Op 21 jarige leeftijd solliciteerde hij dan ook bij de vrijwillige brandweer. Op 01-09-1998 wordt hij benoemd als aspirant brandwacht. De eerste jaren staan in het teken van diverse brandweeropleidingen om uiteindelijk op vele fronten van het brandweer-vak inzetbaar te zijn. Gezien zijn passie en achtergrond heeft hij ook vele jaren invulling gegeven aan het BLS team.

Jeroen is enige tijd geleden gestopt met het actieve werk bij de brandweer, maar zijn collega’s gaan hem niet helemaal uit het oog verliezen vanwege zijn werk bij de meldkamer.

 

Coen Neggers

Coen werd in december 1999 benoemd als lid van de vrijwillige brandweer van Baarle Nassau. De eerste jaren staan in het teken van diverse brandweeropleidingen die hij met succes afrondt. Aansluitend behaalt hij ook het diploma voor brandweerchauffeur waardoor hij ook als chauffeur inzetbaar is. Een uitstekende brandweerman en een brandweerchauffeur met een grote kennis. Een persoon die nooit op de voorgrond treed, maar waarop je altijd kunt bouwen.

 

Eric van Tilburg

Eric werd op 1 september 1998 benoemd tot aspirant brandwacht bij de vrijwillige brandweer van de gemeente Baarle Nassau. In een razend tempo doorloopt hij de noodzakelijke opleidingen met de daarbij behorende bevorderingen. Hij klimt op tot de functie van bevelvoerder. Hiervoor wordt hij op 1 december 2006 bevorderd tot bevelvoerder en vervult hij een leidinggevende rol bij allerlei incidenten. Sinds het bestaan van het ‘Basis Life Support’ (2005) maakt hij onderdeel uit van deze extra taak voor team Baarle. Eric is een drijvende kracht bij team Baarle. Hij is altijd aanwezig. Iedere alarmering gaat hij richting de kazerne om invulling te geven aan een dringende taak. Hij is een zeer gedreven persoon met veel energie… een voorbeeld voor velen.

 

Marlies Haagen

Marlies maakt sinds september 1990 onderdeel uit van het team Baarle. Samen met Lieke vervult zij o.a. de taak als bevelvoerder. Ze staat hier krachtig en voorbeeldig haar mannetje. Marlies is altijd de positief ingestelde kracht bij de brandweer. Niets is haar te veel, ze pakt alle brandweerklussen aan bij de brandweer. Vele klussen zijn inmiddels onder haar leiding tot een goed einde gebracht.

 

Twan Geerts

Twan is in de functie van hoofdbrandwacht en brandweerchauffeur inmiddels ruim 27 jaar actief in de brandweerwereld en op vele fronten inzetbaar als de pieper gaat.

 

Marc Mertens

Marc werd op 1 mei 1984 benoemd tot aspirant brandwacht bij de vrijwillige brandweer Baarle. Als extra taak maakt hij ook onderdeel uit van het BLS team. Marc is een brandweerman in hart en nieren. Een man met de hoogste opkomstpercentages bij uitrukken en oefeningen. Een vaste waarde in het korps waar je altijd op kunt bouwen. Grote branden, kleine branden, ernstige ongevallen en dienstverleningen heeft hij in 35 jaar brandweerman voorbij zien komen. Wat heeft hij eigenlijk niet meegemaakt in al die jaren.