Koninklijke onderscheiding voor Jacqueline van den Berg - Dufornéé

20 juni 2020

Zaterdag 20 juni was een dag vol verrassingen voor Jacqueline van den Berg - Dufornéé, oprichtster van ezelopvang stichting de Ezelshoeve in Baarle-Nassau. Al 15 jaar zet zij zich met hart en ziel in voor de Ezelshoeve. Het in maart van dit jaar geplande jubileumfeest ter ere van het 15-jarig jubileum kon vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Maar nu stond burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf op de stoep om haar te feliciteren met het 15-jarig bestaan van Stichting de Ezelshoeve. En om haar het bijzondere nieuws te brengen dat ze benoemd is tot Lid in de orde van Oranje- Nassau. Dit gebeurde in het bijzijn van een klein gezelschap familieleden, vrienden en vrijwilligers van het eerste uur. Vanwege de coronamaatregelen speldde de echtgenoot van mw. van den Berg - Dufornéé de onderscheiding bij haar op. 

Mw. J. (Jacqueline) van den Berg – Dufornéé (12-07-1958)

In 2005 begon mw. Van den Berg - Dufornéé met de opvang van 9 ezels. Inmiddels werken bij de Ezelshoeve gemiddeld 40 vrijwilligers. Zij vangen doorlopend gemiddeld 35 ezels op. 

Mw. Van den Berg- Dufornéé verzorgt zieke, verwaarloosde, oude en in beslag genomen ezels en traint ezels met gedragsproblemen. Als de ezels opgeknapt zijn, zoekt ze een nieuw huis voor de ezels. Ze werft sponsors en donaties voor de ezels, bijvoorbeeld door het organiseren van ezelwandelingen, open middagen en door ezels te laten adopteren. Ook geeft ze lezingen en trainingen over de verzorging van ezels en over gedragsproblemen bij ezels. Onder andere voor scholen, ezeleigenaren en medewerkers van de dierenpolitie. 

Sinds 2005 werkt Stichting de Ezelshoeve samen met Reclassering Nederland, Regio Zuid. Op de Ezelshoeve begeleidt mw. Van den Berg - Dufornéé op vrijwillige basis mensen met een taakstraf. 

Sinds 2010 begeleidt mw. Van den Berg - Dufornéé ook jongeren van Curio in Breda (voorheen Prinsentuin College) tijdens hun stage bij Stichting de Ezelshoeve. Sommige jongeren verblijven intern bij de Ezelshoeve.

Van 2009 tot 2017 organiseerde mw. Van den Berg - Dufornéé 7 keer een Internationale Ezeldag. Met bezoekers uit meerdere Europese Landen. Een evenement met als doel kennisuitwisseling, contacten en samenwerking van ezelvrijwilligers uit heel Europa. En extra donaties en sponsoring voor de ezels, door het organiseren van activiteiten voor bezoekers.

Mevrouw van den Berg - Dufornéé is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.