Kunstwerk Poort van Baarle op Bels Lijntje

15 oktober 2020

In november komt op het Bels Lijntje het kunstwerk ‘Poort van Baarle’ van Tim Hoefnagels. Zijn ontwerp herinnert aan de roemruchte geschiedenis van het Bels Lijntje, en verwijst tegelijk naar het recreatieve fietspad dat het Bels Lijntje nu is. Een baken en oriëntatiepunt voor inwoners en bezoekers.

Wethouder Nico Sommen: “Mooi dat de ‘Poort van Baarle’ nu snel in het echt bewonderd kan worden door inwoners, bezoekers en toevallige (fiets)passanten. Het wordt een zeer herkenbare landmark voor het Bels Lijntje in onze gemeente!”

Bijna 1000 werktekeningen 

Kunstenaar Tim Hoefnagels uit Budel kreeg in 2016 de opdracht om een kunstwerk te ontwerpen voor de viering van 150 jaar Bels Lijntje. De constructieberekeningen voor het kunstwerk waren ingewikkeld. En de productie van het kunstwerk door Segno D’arte in Groot Ammers bleek een gigantische klus. Bijna 1.000 werktekeningen waren nodig om alle details uit te werken. Maar nu is het dan zover: in de eerste helft van november gaat de aannemer het kunstwerk plaatsen.

Waar komt het kunstwerk?

‘De Poort van Baarle’ komt op het Bels Lijntje, tussen de bocht in de Boschovenseweg en het volkstuinencomplex. De Adviesgroep Kunst koos deze locatie in overleg met de gemeente. Ze keken daarbij naar de aard van het kunstwerk, het karakter van het landschap en de zichtlijnen ter plaatse.

Onthulling kunstwerk

Een druk bezochte feestelijke opening of onthulling is door de corona maatregelen nu niet mogelijk. Eind oktober bekijken we wat wel mogelijk is.