Kunstwerk Poort van Baarle op Bels Lijntje gereed

22 januari 2021

Afgelopen dinsdag werd op het Bels Lijntje het kunstwerk ‘Poort van Baarle’ geplaatst. Het ontwerp is van kunstenaar Tim Hoefnagels. Het kunstwerk herinnert ons aan de roemruchte geschiedenis van het Bels Lijntje, en verwijst tegelijk naar het recreatieve fietspad dat het Bels Lijntje nu is. Een baken en oriëntatiepunt voor inwoners en bezoekers.

Wethouder Nico Sommen: “Het kunstwerk is echt een landmark voor het Bels Lijntje in onze gemeente! Mooi dat inwoners, bezoekers en toevallige (fiets)passanten de ‘Poort van Baarle’ vanaf nu kunnen bewonderen."

Bijna 1000 werktekeningen

Kunstenaar Tim Hoefnagels uit Budel kreeg in 2016 de opdracht om een kunstwerk te ontwerpen voor de viering van 150 jaar Bels Lijntje. De constructieberekeningen voor het kunstwerk waren ingewikkeld. En de productie van het kunstwerk door Segno D’arte in Groot Ammers bleek een gigantische klus. Bijna 1.000 werktekeningen waren nodig om alle details uit te werken. Maar nu is het zover: de ‘Poort van Baarle’ staat er. Na de plaatsing moet het kunstwerk gelast worden en dan is het naar verwachting aan het einde van deze week klaar.

Waar staat het kunstwerk?

‘De Poort van Baarle’ staat op het Bels Lijntje, tussen de bocht in de Boschovenseweg en het volkstuinencomplex. De Adviesgroep Kunst koos deze locatie in overleg met de gemeente. Ze keken daarbij naar de aard van het kunstwerk, het karakter van het landschap en de zichtlijnen ter plaatse.

Onthulling kunstwerk

Een druk bezochte feestelijke opening of onthulling is door de corona maatregelen nu niet mogelijk. We kijken nog naar een alternatief.