Lange wachttijden bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen)

05 december 2019

Het CBR beoordeelt onder andere of iemand gezond genoeg is om een rijbewijs te halen of te houden. Volgens de wet moeten namelijk alle bestuurders rijgeschikt zijn. In sommige gevallen heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld als u rijexamen gaat doen of als u ouder bent dan 75. Op www.cbr.nl leest u wanneer u nog meer een Gezondheidsverklaring nodig heeft. Het is erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg, de Gezondheidsverklaring in te vullen. 

Wat is een Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. Als u deze verklaring invult en opstuurt kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. U kunt een Gezondheidsverklaring digitaal invullen en opsturen, maar ook op papier. 

Wanneer kan ik het beste mijn Gezondheidsverklaring invullen?

U kunt het beste vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt de Gezondheidsverklaring invullen. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat komt omdat u dan waarschijnlijk ook naar een arts of specialist moet voor een keuring. Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient. 

Gaat het sneller als ik de aanvraag voor een Gezondheidsverklaring digitaal indien?

Het digitaal indienen van de Gezondheidsverklaring kan het proces wel versnellen. U kunt dan ook op www.mijncbr.nl zien hoe ver het CBR is met uw aanvraag. Hierover leest u meer op de site van het CBR.

Waar kan ik een Gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op de volgende manieren aan een Gezondheidsverklaring komen:

  • Mijn CBR (http://mijn.cbr.nl) voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal.
  • De CBR-webshop (cbr.nl/webshop) voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal.
  • Het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven of Rijswijk voor een papieren Gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin. 

Meer informatie?

Op www.cbr.nl vindt u meer informatie over de Gezondheidsverklaring. Maar ook op www.baarle-nassau.nl/rijbewijs leest u meer over dit onderwerp.