Prik tegen Meningokokken ACWY voor tieners

21 april 2020

De prikronde voor de prikken tegen DTP/BMR, HPV en Meningokokken ACWY zou eind maart beginnen. Door het coronavirus gaat deze vaccinatieronde niet door. Voor de vaccinatie tegen Meningokokken ACWY nodigt de GGD jongeren uit vóór 1 juli 2020 voor een individuele afspraak. De GGD plant de prikken tegen DTP en BMR voor de 9-jarigen en de HPV-prik voor meisjes van 13 jaar opnieuw, in het najaar van 2020.

Waarom gaat deze vaccinatie wel door?

Voor tieners is het belangrijk dat zij de prik tegen meningokokken krijgen. Zij hebben nog niet eerder een vaccinatie tegen meningokokken gehad en lopen daardoor risico op meningokokkenziekte. Ook is inenting belangrijk voor oudere leeftijdsgroepen die door het inenten van de jongeren, (indirect) beschermd worden. De bescherming van het vaccin houdt minstens vijf jaar aan.

Hoe geeft de GGD de prik en waarom nu terwijl we afstand moeten houden?

Deze vaccinatie kan door de maatregelen tegen het coronavirus nu niet plaatsvinden via een groepsvaccinatie. De GGD nodigt tieners daarom één voor één uit op de GGD-locatie om de prik te halen. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen houdt de GGD zicht aan de richtlijnen van het RIVM. Om een grote groep mensen op de locatie te voorkomen, hebben zij de afspraken ruim gepland. Per kwartier komen er twee tieners op de locatie.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen we u naar de website van de GGD.