Raadslid: iets voor u?

29 november 2021
afbeelding met persoon, buiten, glimlachen, menigte

Deze week vertelt Janneke van de Laak, fractievoorzitter van de VPB, waarom zij raadslid is en wat dat in de praktijk betekent.

Janneke van de Laak: “Iedereen kan politiek actief worden!”

“Waarom ga je de gemeentepolitiek in? Er verandert toch niets? Waar maak je je druk om? Dat kreeg ik te horen toen ik 3,5 jaar geleden gemeenteraadslid werd.

Natuurlijk is het lastig om verandering te realiseren. Maar ik geloof in en handel naar de kreet “een betere wereld begint bij jezelf”. Ik wilde iets doen om bij te dragen aan een fijnere gemeente voor iedereen. Want met alleen je mening verkondigen op Facebook of op een verjaardag verandert niets.

Leerzaam

Zelf heb ik er veel van geleerd de afgelopen periode. Informatie verwerken, beleid vertalen naar de impact voor inwoners, hoofd -en bijzaken scheiden, vergader- en onderhandelingstechniek, samenwerken in de partij maar ook met collega raadsleden, waar je het niet 100% mee eens bent. En het belangrijkste: niet verdwalen in beleid, maar terug blijven vertalen naar de reden waarvoor je het bent gaan doen.

Afgewogen besluitvorming vraagt meer dan een mening delen op social media. Tijd voor gesprekken, stukken lezen, alle invalshoeken bekijken voor inwoners en dan daar een afweging over maken. Met je idealen daarbij.

12-16 uur per week

Raadswerk vraagt dus best wat tijd. Houd rekening met gemiddeld 12-16 uur per week: 2 avonden per week en leestijd en gesprekken plan ik flexibel in. Ik combineer het met een 32-urige baan en druk gezin. Dat is soms lastig, maar als je ergens energie van krijgt, dan kan je veel. En het helpt dat er tegenwoordig een mooie vergoeding is.

Achterban of commissielid

Als dit je wat veel lijkt, dan kan je bij alle partijen ook terecht om mee te denken in de achterban of door commissielid te worden voor een partij. Politiek actief worden kan iedereen, als je de drijfveer hebt om het net een klein beetje beter te maken in Baarle.”