Raadslid: iets voor u?

02 december 2021
Foto Francois

François van der Velden: Politiek actief in de achterban, commissie, of raad; deze week vertelt François van der Velden, fractievoorzitter van BAARLE!, waarom hij politiek actief is in Baarle-Nassau.

Heel Baarle bakt!

“Ruim 7 jaar geleden werd ik (pas) nieuwsgierig naar hoe de lokale politiek werkt en besloot daar wel een steentje aan bij te willen dragen. Door commissie- en later ook het raadswerk kwam ik erachter hoe het reilt en zeilt. Het geeft je niet alleen een kijkje in de keuken, je kunt de recepten ook bereiden of aanpassen.

Verschillende smaken

De gemeenteraad is eigenlijk de Tweede Kamer in het klein. Doordat ieder zijn eigen smaak heeft, met eigen principes en idealen, kan het er soms ’pittig’ aan toe gaan. Gelukkig kunnen we daarna wel collegiaal ‘uitbuiken’. De soep wordt meestal minder heet gegeten dan ze opgediend wordt. Uiteindelijk hebben we allemaal het beste voor met onze gemeente, onze gemeenschap!

Kleinste zelfstandige gemeente

Omdat het om de lokale smaak (lokaal beleid) gaat met publiek geld, stelt de Raad kaders en controleert hij het budget. Baarle-Nassau is de kleinste zelfstandige gemeente van Brabant met een eigen bestuur en door de unieke enclavesituatie ook de meest bijzondere. WIJ kunnen daarmee ZELF onze toekomst bepalen. Ondanks deze kleine schaal zijn we een financieel gezonde gemeente met een hoog voorzieningenniveau tegen betaalbare kosten. Dit kan alleen door een eigen betrokken en actief bestuur, zowel Raad als College.

Meebakken?

Het kost tijd en energie en je doet het voor de gemeenschap, maar je krijgt er ook weer veel voor terug. Leerzaam werk om trots op te zijn! Heb je gezond ‘boeren’ verstand en wil je niet alleen een inkijkje in de keuken, maar wil je ook meebakken? Kom er dan gerust bij; er zijn smaken genoeg.