Raadslid: iets voor u?

20 december 2021
Afbeelding met persoon

Deze week vertelt Annie Martens, raadslid van Keerpunt ‘98, waarom zij raadslid is en wat dat in de praktijk betekent.

‘Er was geen inspraak. Dat kon toch wel anders?’

Voor mij was de aanleiding om raadslid te worden het niet betrekken van de inwoners van Boschoven bij de plannen voor de rondweg in de jaren ’90. En dan in het bijzonder het noordelijke stuk. Er was geen inspraak. Dat kon toch wel anders? Hoe werkt dat eigenlijk in de politiek? In 2000 werd ik daarom lid van Keerpunt ’98.

Gevoel van verbondenheid

Ik vind het bijzonder om samen te werken aan gezamenlijke doelen in de partij. Het gevoel van verbondenheid ervaar ik als zeer positief. Langzaam groei je door: ik werd eerst commissielid en een paar keer invaller als raadslid. De tijd veranderde, alles werd digitaal. Van de dikke enveloppen met brieven en rapporten naar het vele leeswerk op de computer. Ik vind de wisselwerking tussen coalitie en oppositie, en tussen raads- en commissieleden onderling interessant. En ook de veelheid aan onderwerpen waarover we spreken en besluiten. Het is steeds weer de uitdaging om een gulden middenweg te vinden.

Tussen de 12 en 15 uur per week

In de praktijk betekent dit dat het raadswerk toch gauw tussen de 12 en 15 uur per week kost. De hoeveelheid werk is gestaag gegroeid in de laatste 10 jaar. De complexiteit van de onderwerpen is vermenigvuldigd. Net als het aantal vergaderingen. Als raadslid heb je vind ik de plicht zo veel mogelijk bij vergaderingen aanwezig te zijn. Het is nu eenmaal niet vrijblijvend wat je doet. Daarbij komt dat er in deze raadscyclus voor de 1e keer een leuke financiële vergoeding tegenover staat.

Ook politiek actief worden? Meld u aan!

Ik vind het jammer dat het voor Keerpunt ’98 niet gelukt is om voldoende mensen te verzamelen die de kar willen helpen trekken in een volgende raadsperiode. Maar onze partij blijft wel bestaan. Denkt u er ook over om politiek actief te worden? Meld u aan bij een van de partijen!