Raadslid: iets voor u?

30 december 2021
Foto Lonneke

Deze week vertelt Lonneke Verbunt, fractievoorzitter van Fractie Verbunt, waarom ze raadslid is en wat dat in de praktijk betekent.

Paplepel

Politiek is mij met de ‘paplepel’ ingegoten. Achteraf moet ik er hartelijk om lachen. Mijn vader was destijds secretaris en een van zijn taken was de verslaglegging van de achterban uitwerken. Omdat hij daar niet zo bedreven in was, waren mijn zus en ik de ‘helpende handjes’ achter de computer. Zo kreeg ik op jonge leeftijd heel veel mee van de Baarlese politiek.

Nieuw begin

Jaren later, net voor de verkiezingen in 2014, werd ik gevraagd mee te denken hoe Baarle-Nassau zelfstandig zou kunnen blijven. Ik sloot me aan bij een politieke partij en kreeg gelijk mee dat er veel meer op het politieke programma stond dan alleen de zelfstandigheid.

Uiteenlopende onderwerpen

Vaak krijgen mensen pas met politiek te maken als het jezelf of je eigen leefomgeving treft: je sportclub, de straat waarin je woont, maar ook op het gebied van zorg. Het gaat om je eigen leefomgeving, waar je jezelf veilig en thuis voelt en moet blijven voelen. Het gezamenlijke doel is de leefbaarheid in onze gemeente en hoe kan ik daar mijn steentje aan bijdragen?

Jongeren betrekken

Iedereen heeft iets in te brengen. Niet alleen stemgerechtigden, maar ook jongeren. In 2015 lanceerde ik daarom het idee om de samenwerking al van jongs af aan te starten. Zo ontstond samen met gemeente Baarle-Hertog/Nassau de ‘Jeugdgemeenteraad over de Grens’.

Maak het verschil!

Politiek is mooi en zeker niet suf of saai. Iets kunnen en willen betekenen voor de ander: ik vind het een voorrecht dit te mogen doen. Ook jij kunt het verschil maken!

Ik wens u een prachtig mooi politiek nieuwjaar toe!

Lonneke Verbunt