Regels voor (pré-) mantelzorgwoningen versoepeld

01 april 2021
Sfeerfoto

Vanaf dit jaar is het mogelijk om een pré-mantelzorgwoning te realiseren. De regels voor een ‘gewone’ mantelzorgwoning zijn aangepast en daardoor versoepeld.

Wat is een mantelzorgwoning?

In deze tijd blijven we langer zelfstandig thuis wonen. Als je afhankelijk bent van hulp is het fijn als je verzorgers in de buurt wonen. Soms kan dan een mantelzorgwoning uitkomst bieden. Dit is tijdelijke extra woonruimte (losstaand of aangebouwd) op het zelfde perceel als de hoofdwoning. Wie in de mantelzorgwoning woont maakt niet uit: dat kan de zorgvrager zijn, maar ook de mantelzorger. De zorgvrager moet wel een zorgindicatie hebben. De woning moet aan bepaalde eisen voldoen. Vaak is dan geen vergunning nodig.

Wat is een pré-mantelzorgwoning?

Bewoners van een pré-mantelzorgwoning hebben (nog) geen zorgindicatie, maar ze willen alvast voorbereid zijn op de toekomst, als ze eventueel in een situatie komen dat ze afhankelijk zijn van zorg . Deze woning is niet vergunningsvrij en als aanvrager moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.

De volgende doelgroepen kunnen voor een pré-mantelzorgwoning in aanmerking komen:

  • inwoners van 67 jaar en ouder;
  • inwoners met een progressieve ziekte en/of een psychische beperking.

Wat is er anders vanaf 2021?

De mogelijkheid om een pré-mantelzorgwoning te realiseren is nieuw. Daarnaast zijn de regels voor de ‘gewone’ mantelzorgwoning opgerekt. Zo mogen er meer dan 2 personen in een mantelzorgwoning wonen.

Hoe vraagt u een vergunning voor een (pré-) mantelzorgwoning aan?

De eerste stap is het invullen van het startformulier (PDF, 371 kb) . Als u dit startformulier met de bijlagen naar vergunningen@abg.nl mailt, neemt onze afdeling Vergunningen uw verzoek in behandeling. We bekijken of het plan voldoet aan de geldende regels. U kunt het formulier met bijlagen ook in de brievenbus van het gemeentehuis stoppen. Als het nodig is, nodigen wij u uit voor een gesprek. Wij nemen dan alle wensen en mogelijkheden met u door.

De beleidsregels vindt u ook op onze website.