Scholen, kinderdagverblijven en gastouderopvang tot en met 6 april gesloten

24 maart 2020

Het kabinet heeft besloten om tot en met 6 april 2020 scholen, kinderdagverblijven en gastouderopvang te sluiten in verband met het coronavirus. Dit betekent dat uw kinderen thuis moeten blijven. Hier krijgen we veel vragen over. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden.

Hoe is de opvang geregeld als de ouders werken in een cruciale beroepsgroep?

Voor kinderen waarvan beide ouders in cruciale beroepsgroepen werken is er noodopvang, waardoor zij zelf naar hun werk kunnen gaan. De maatschappij heeft deze mensen op dit moment hard nodig. Denk hierbij aan beroepsgroepen als de zorg, onderwijs, politie, openbaar vervoer en brandweer. Deze noodopvang vindt plaats op de eigen school en/of het kinderdagverblijf. Deze opvang is zonder extra kosten.

Wij vragen ouders waarvan één van beide ouders in de cruciale beroepsgroep werkzaam is om zo veel mogelijk zelf opvang te regelen.

Lukt u het niet om uw kind(eren) te brengen? Geef het door aan de opvang!

Wanneer u werkt in een cruciale beroepsgroep en een plek reserveert, wordt deze speciaal voor u vrijgehouden. Wij gaan er van uit dat u komt. Mocht het vanwege omstandigheden toch niet lukken? Dan vragen wij aan u om dat door te geven aan de opvang. Op deze manier kunnen we ervoor blijven zorgen dat de noodopvang beschikbaar blijft voor degene die het zo hard nodig hebben.

Een overzicht op welke locaties in de gemeente Baarle-Nassau de noodopvang is georganiseerd, vindt u hier (PDF, 91 kb) .

Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis. Moet ik wel blijven betalen voor opvang?  

Ja: ook als u uw kind tijdelijk niet naar de opvang kan brengen, moet u de rekening betalen. Het recht op kinderopvangtoeslag blijft hiermee doorlopen. Ook blijft de vertrouwde plek voor uw  kind(eren) op de kinderopvanglocatie behouden voor wanneer alles weer ‘normaal’ wordt. Ouders met kinderopvangtoeslag die hun kind(eren) vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of BSO kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, krijgen hun te veel betaalde eigen bijdrage terug.

Heeft u een vraag?

Het is begrijpelijk als u een vraag heeft naar aanleiding van bovenstaande informatie.

Veelgestelde vragen van ouders over coronavirus en kinderopvang met beantwoording door de Rijksoverheid vindt u op de website van de Rijksoverheid

Uw vraag nog niet beantwoord?

Als uw vraag nog niet beantwoord is dan kunt u contact opnemen met Cora den Besten. Bereikbaar op telefoonnummer: 088 – 38 21 135.